„Crveno zlato“ Ritopeka traženo van Srbije – Šleperi trešanja svakog dana voze za Rusiju

U okolini Beograda uspevaju različite vrste voća, ali za trešnju kažu da je „zlato“ Ritopeka. Uprkos obilnim kišama i mrazu kad mu vreme nije, trešnja je dobro rodila i kvalitetna je. Najveći deo roda odlazi u Rusiju, malo ostaje na domaćem tržištu jer je, kažu voćari, tražnja mala.

Miroslav Petrović ima trideset godina, školovao se za elektromehaničara, a postao voćar i to jedan od najvećih u Ritopeku.

– Deda mi je ostavio imanje pa sam morao da nastavim sa tradicijom. Isplati se za neki normalan život. Sada beremo sortu burlet, to je rana sorta i privodimo je kraju, imamo kasnije i poznije sorte koje tek treba da beremo, za pet do šest dana – objašnjava Petrović.

Jedni beru, drugi sortiraju, treći predaju voće. O umoru se ne razmišlja, samo je bitno da se berba završi pre nekog nevremena, kaže Dušan Popović.

– Da ne padne kiša ponovo jer grane pucaju i trešnje trule. Eventualno berba mora što pre da se obavi. Sav rod predajemo ovde. Do sada sam ubrao oko jedne tone, cena je odlična, 250 po kilogramu, i ide u Rusiju – objašnjava Popović.

Put Rusije svakog dana iz Ritopeka odu dva do tri šlepera trešanja.

– Završi naša roba i na domaćem tržištu ali to su male količine. Dnevno se otkupi od 30-50 tona i sve voće završi na ruskom tržištu. Interesantno je to da su stalni kupci spremni i na više robe jer je, kako kažu, srpska trešnja najbolja – navodi Nataša Pavlović iz kompanije Farm Fruit.

Voćarima se novac, od 80 do 250 dinara za kilogram u zavisnosti od kvaliteta, uplaćuje na račun istog dana. Na pijacama cena je i dvostruko viša, ali oni koji beru velike količine kažu da nemaju vremena za taj način prodaje. Žale što nemaju otvoren pristup tržištu Evropske unije, gde su cene znatno veće, ali i što izostaje pomoć države.