Iako većina mladih smatra da je danas u Srbiji nezamislivo dobiti posao bez neke jake „veze“, postoji određeni broj upornih koji su regularnim putem došli do određenog posla. Regularni put se odnosi na slanje radne biografije odnosno CV-a i motivacionog pisma na dati oglas, a potom i na proces selekcije kandidata, putem brojnih i iscrpnih testiranja, da bi se napokon došlo do cilja- razgovor za posao.

posao CV Eduka

„ŠMINKANJE“ DA, LAGANJE NE

„Šminkanje“, doterivanje ili prilagođavanje radne biografije prema potrebama poslodavaca je dozvoljeno. U kom smislu? Ukoliko u svojoj biografiji istaknete one stavke za koje ste sigurni da će privući poslodavca i izbacite sva ona radna iskustva i znanja koja nisu relevantna za poziciju za koju konkurišete, povećaćete svoje šanse za poziv na intervju.

Poželjno je da svoju biografiju sastavite tako da poslodavac može za relativno kratko vreme da stekne dobar utisak o vama i da ga jedno parče papira dovoljno zainteresuje kako bi poželeo da vas upozna.

Adekvatan CV se, prema tome, postiže tako što dobro proučite zahteve poslodavaca. Izvucite neke ključne reči iz oglasa i pokušajte da zamislite osobu koju poslodavac traži i, ukoliko ste to vi, pokažite to u svojoj biografiji. Ubacite neke od ključnih reči u svoju biografiju, ali nemojte preterivati u tome.

Sve ovo je prihvatljivo kada imate radno iskustvo. Ako ste mlada osoba koja tek stupa na tržište rada i nemate radnog iskustva, poslodavacu ćete svoje kvalitete pokazati kroz obrazovanje, interese i motivisanost zašto želite raditi baš u firmi koja nudi zaposlenje.

CV posao

KAKO NAPISATI CV KAD NEMATE RADNO ISKUSTVO?

Malu prednost imaće oni koji su tokom školovanja radili i koji uz obrazovanje već mogu pobrojati konkretna (početnička) radna iskustva. Ali čak i ako niste među takvima, ne brinite. U CV-u nije bitna količina informacija već njihov kvalitet.

  • Navedite osnovne informacije u obliku nekoliko kratkih i jasnih rečenica, bez kićenih izraza. Objasnite koje vas područje rada zanima, kakve veštine posedujete, a koje smatrate kao prednost u obavljanju tog konkretnog posla. Zapamtite, malo je puno!
  • Informacije o obrazovanju pišite obrnutim redom – od novijih prema starijim. Osnovnu školu nemojte navoditi, jer se podrazumeva.
  • Istaknite volontiranje i praksu koju ste imali tokom i posle školovanja. To podrazumeva i vaše angažovanje u različitim školskim ili studentskim događajima. Nabrajanjem takvih iskustava možete navesti i konkretne veštine koje ste usavršili ili izgradili prilikom obavljanja tog posla.
  • Priložite preporuke profesora iz područja kojim biste želeli da se bavite u budućnosti. Uz odobrenje osobe koja vas preporučuje, dovoljno je navesti njeno ime i prezime, funkciju i mesto rada, kao i kontakt (mobilni broj telefona iili Email)

Edukin CV

  • Probrojte sve jezike koje govorite i ukoliko ste stekli diplome iz pojedinih škola stranih jezika navedite godinu školovanja i sticanje diplome/sertifikata, kao i naziv škole stranih jezika. Ako poznajete jezik koji ste naučili tokom školovanja, svoje znanje možete klasifikovati prema tabeli navedenoj u EUROPASS CV-u.
  • Navedite i računarske veštine odnosno nabrojite poznavanje MS Office i korišćenje Interneta. Ukoliko imate sertifikate koje se tiču rada na Internetu ili na društvenim mrežama istaknite ih uz datum kada ste pohađali kurs, stekli sertifikat i u kojoj školi.
  • Ako imate LinkedIn profil možete navesti link za svoj profil. Ukoliko pišete blog koji je tematski blizak poslu koji vas zanima tj. oglasu na koji se javljate, navedite stranicu. Facebok profil nemojte navoditi ako postoji samo zbog vaše zabave tj ako nije uređen za promociju hobija ili vaših radova. Umesto toga navedite šta radite u slobodno vreme ili šta vas zanima (čitanje stručne literature na stranom jeziku, pohađanje kurseva, seminara, edukativnih radionica)

cv Eduka plus

Podsećamo, obavezno odaberite standardni format CV-ja, neka sve bude jasno i pregledno, bez bespotrebnih nabrajanja i fraza. Bitno je da ne koristite razne ukrase, sličice i šarene boje. Pišite u crticama, a ne cele rečenice i sastav. Izbegavajte „boldiranje“ i „italic“ forme pisanja. Standardni CV uvek ima veličinu fonta 11 ili 12. Nemojte iznositi netačne, nepotupune ili lažne podatke. Budite iskreni i verujte u sebe.

Mislite pozitivno, radite na sebi, informišite se o svemu i budite uporni. Srećno.