Cveta biznis u industrijskoj zoni Odžaka – Magna i Greiner otvaraju nove pogone, Standard-gas širi posao

Cveta biznis u industrijskoj zoni Odžaka – Magna i Greiner otvaraju nove pogone, Standard-gas širi posao
| Izvor: Novosti

Pogon kompanije Magna Tri velike kompanije „pustile su korenje“ u industrijskoj zoni u Odžacima, a u očekivanju da stignu novi investitori lokalna samouprava je odlučila da građevinsko zemljište na ovom terenu izda u zakup za poljoprivrednu proizvodnju i ispašu domaćih životinja.

Kanadsko-nemačka kompanija Magna Seating, koja proizvodi presvlake za automobilska sedišta, gradi u Odžacima još jedno postrojenje (na 6.100 kvadratnih metara), s namerom da zaposli novih 550 radnika. Magna, koja je pogon u Odžacima podigla 2013. godine na 4.300 kvadrata, dosad je zaposlila skoro 1.000 radnika.

– Potpuno smo opremili industrijsku zonu (putevima, strujom, vodom i gasom) kako bi investitori imali najbolje uslove za poslovanje u našoj sredini. Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata dobili smo nedavno 4,27 miliona dinara, ili 80% od potrebnih 5,34 miliona da bismo izgradili kanalizaciju u Železničkoj ulici prema radnoj zoni, oko koje ćemo napraviti i kružni tok sa dva ulaza – ističe Dušan Marijan, čelnik Privremenog organa opštine i njen donedavni predsednik.

Novi pogon u radnoj zoni u Odžacima izgradila je i austrijska kompanija Greiner Packaging. Od 2012. godine, kad je preuzela pogon za proizvodnju plastične ambalaže Hipolplast u okviru Hemijske industrije Hipol u Odžacima, firma Greiner je četvorostruko unapredila poslovanje i čak pet puta uvećala broj radnika s početnih 40.

Novosadska kompanija Standard-gas je 2012. došla u Odžake kao trgovac tečnim naftnim gasom, a danas je u novoizgrađenoj fabrici sa više od stotinu radnika u industrijskoj zoni licencirani proizvođač naftnih derivata. Proizvodnja i distribucija se obavljaju u Slobodnoj carinskoj zoni Apatin – ogranku u Odžacima.

– Kao firma orijentisana na izvoz, lagodnije poslujemo u režimu Slobodne zone. Mnogo lakše i brže manipulišemo sirovinama i finalnim proizvodima. Takođe, drugačije je organizovan sistem obaveznih plaćanja državi – rekao je direktor Standard-gasa Leko Široka.

Lokalna vlast je u industrijskoj zoni snizila cenu građevinskog zemljišta radi dovođenja investitora, a ono koje nije zaposednuto ponudila je u zakup poljoprivrednicima.

– Izdali smo 22 hektara i 55 ari preduzeću Lenije iz Pivnica za ratarsku proizvodnju. Ugovor važi do kraja oktobra 2017. godine i za to vreme bi od zakupa trebalo da ostvarimo zaradu od milion dinara. Ugovor se u slučaju dolaska investitora može raskinuti, a zakupac će, ako do tada nije skinuo letinu, biti obeštećen – kaže Petar Smišek, član Komisije za davanje u zakup građevinskog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

Put za lakše zapošljavanje

Predsednik Privremenog organa najavio je da će uskoro početi rekonstrukcija puta Bački Gračac – Kruščić sa odžačke strane. Deo od 900 metara ovog potpuno uništenog puta između susednih sela je na svojoj teritoriji prošle godine sanirala kulska opština.

– Izgradićemo 3.300 metara ove saobraćajnice što će, između ostalog, omogućiti i da se ljudi iz Kruščića i Ruskog Krstura, iz opštine Kula, zaposle u Magni, jer će imati mnogo bližu vezu sa Odžacima – naglasio je Marijan.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *