CWE iz ogranka u Beogradu osvaja jugoistočnu Evropu – Kineska kompanija pregovara o hidrocentrali na Morači, ponovo u igri i reverzibilna HE „Bistrica“
| Izvor: eKapija

Kineska kompanija CWE („China International Water and Electric Corporation), koja je nedavno osnovala ogranak u Srbiji, zainteresovana je za učestvovanje u projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije i putne infrastrukture na teritoriji jugoistočne Evrope, a posebno Srbije kao centra regiona.
Svečano otvaranje obeleženo je u petak (26. septembra 2014. godine) u hotelu „Crowne Plaza“ u Novom Beogradu, a potpredsednik kompanije Čen Ksian Ming kazao je da je ovo 36. poslovna jedinica CWE u inostranstvu.

CWE je na tržište Evrope došao pre 12 godina, kada se zainteresovao za gradnju hidrocentrale u Makedoniji. Elektrana „Kozjak“ završena je 2004, i ovih dana slavi desetogodišnjicu poslovanja. U Makedoniji CWE ima predstavništvo, a kompanija u Srbiji je prvi ogranak matičnog društva iz Kine u Evropi. To govori da Kinezi svakako imaju nameru da se intenzivnije uključe u velike projekte u našoj zemlji. U firmi u Beogradu zasad je dvoje zaposlenih iz Srbije, uz dvojicu direktora iz Kine.

CWE će u narednom periodu, kako je najavio Čeng, sarađivati sa finansijskim institucijama kao što su Kineska banka za uvoz i izvoz i Kineska razvojna banka, čime će dati zajednički doprinis izgradnji i razvoju u istočnoj Evropi.

– Kompanija CWE se nada da će u svom budućem poslovanju u Srbiji angažovati lokalne kompanije, radnike, opremu i materijale u najvećem mogućem kapacitetu, i da će na taj način obezbediti znatno povećanje zaposlenosti i doprineti prosperitetu srpske ekonomije – kazao je Čeng.

– CWE je već pretodnih 3 godine na prostoru Srbije, bavimo se istrazivanjem tržišta i pokušavamo da sakupimo što više podataka – kaže za „eKapiju“ Marko Samardžić, iz novootvorenog ogranka CWE u Beogradu.

– Najviše smo usresređeni na vetroparkove i hidroelektrane, i na projekte u oblasti putne infrastrukture.

Iako je u energetskom sektoru do sada bilo više kontakata se predstavnicima države, u CWE kažu da još nema konkretnih dogovora. Konkretno, za vetroparkove i hidroelektrane, naš sagovornik kaže da u proteklom periodu nisu uspeli da nađu slobodnu i adekvatnu lokaciju, za ono što su želeleli, ali će u budućnosti raditi na tome.
CWE se, pre nešto vise od godinu dana, pojavljivao kao jedan od najozbiljnijih kandiata za reverzibilnu hidrocentralu „Bistrica“ na Limu kod Nove Varoši (na koju Srbija odavno čeka). No, do saradnje nije došlo.

– Naša kompanija je uradila i Studiju izdvodljivosti, ali je potom sve zaustavljeno. Sada pokušavamo da opet aktiviramo ovu priču – kaže sagovornik „eKapije“, dodajući i da je CWE upravo ovih dana u pregovorima sa Vladom Crne Gore o gradnji hidrocentrale na Morači.

– Relativno smo blizu dogovora, ali još ne mogu da kažem da li je projekat izvestan.

„China International Water & Electric“ ranije se interesovala i za gradnju dve male hidroelektrane na Zapadnoj Moravi, a predstavnici ove kineske kompanije sastajali su se sa lokalnom samoupravom u Trsteniku. Tada je bilo reči i o mogućnostima ulaganja u putnu, ali i u komunalnu infrastrukturu.
baner1
Kineski ambasador Li Mančang kazao je u petak da smatra kako je kompanija donijela pravu odluku da osnuje predstavništvo u Beogradu, jer je Srbija geografski i politički značajna zemlja na prostoru cele jugoistočne Evrope.

– Ambasada je, sa kineskim kompanijama, spremna da učini sve da unapredi ekonomske, političke i kulturne odnose, i da doprinese saradnji – istakao je Mančang.

Kompanija CWE osnovana je 1953, a za šezdeset godina poslovanja realizovala je vise od 800 internacionalnih ugovora u 70 zemalja i regiona – za izgradnju brana, hidrocentrala, luka… Ovaj gigant je među 225 najvećih svetskih firmi za projektovanje i dizajn, a u Kini je među prvih 50 po ugovorenim poslovima u inostranstvu, rečeno je u petak u hotelu „Crowne Plaza“.

M.S.