Czechoslovak grupa preuzela kruševački 14. oktobar – Novi vlasnik najavljuje obnavljanje proizvodnje

Slovačka MSM grupa, koja posluje u okviru češke Czechoslovak grupe, i zvanično je preuzela u subotu, 14. oktobra 2017. godine, kruševačku fabriku 14. oktobar.

Predsednik slovačke MSM grupe Marjan Goga rekao je da imaju viziju koju će ostvariti i podići „na noge“ nekadašnji gigant, kao što su to učinili i sa Tatrom i Aviom, koje su takođe imale teške trenutke, a koje su deo od 40 kompanija koje u svom vlasništvu ima Czechoslovak grupa.

Goga je kazao da je u Tatri bila gotovo obustavljena proizvodnja, sa velikim dugovima prema bankama i dobavljačima, a da je Avia bila u stanju „kliničke smrti“ i da obe te firme sada uspešno posluju i obnovile su proizvoidnju.

Novi vlasnik je ranije najavio da će do kraja 2017. zaposliti još 150 ljudi, a trenutno ima oko 130 radnika. Česi će proizvodnju pokrenuti odmah po dobijanju dozvole za rad.

Bivši kruševački gigant Industrija mašina i komponenti 14. oktobar nekada je proizvodila tešku mehanizaciju, bagere i traktore-guseničare, kao i delove za tenkove.

Fabrika je nekada imala 8.000 zaposlenih, a 8. februara ove godine je proglašen bankrot.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine fabrike, a procenjena vrednost oglašene imovine je bila oko 4,8 milijarde dinara. To preduzeće je prodato u petom pokušaju, a u stečaju je bilo od početka 2016. godine.
Ugovor o preuzimanju fabrike su krajem prošlog meseca potpisali Zoran Milosavljević isped Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i direktor SCMG Vojislav Sparavalo.

Početkom oktobra je 14. oktobar prešao u vlasništvo Društva sa ograničenom odgovornošću registrovanog za proizvodnju motornih vozila SCMG 14. oktobar Beograd koja je deo češke korporacije Czechoslovak grupa.

Dugovi komercijalnim bankama, fondovima i dobavljačima su bili 14,4 milijardi dinara, od čega oko 70% prema Komercijalnoj banci, Poreskoj upravi i Fondu za razvoj. To najveće preduzeće u Kruševcu, koje je dobilo ime po Danu oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, biće prvi put privatizovano.