Da li se sa bitkoinom može trgovati i u Srbiji?
Izvor: RTS

Svetski mediji preneli su da virtuelni novac bitkoin postaje službena valuta Evropske unije. A zapravo je jedna platforma za trgovanje bitkionom dobila licencu za obavljanje platnog prometa u Luksemburgu. Time je virtuelna valuta bitkoin svrstana rame uz rame sa dolarom ili evrom. Narodna banka saopštava da je to samo licenca i da Evrospka unija ne tretira bitkoin kao valutu.
Kada je Japanac Nakamoto Satoši 2009. godine pokrenuo softver sa virtuelnom valutom malo ko je sanjao da će bitkoin doživeti toliko godina. On nema gazdu, niti pokriće u zlatu ili robi, ali sve to njime može da se kupi. Bez nadzora centralnih banaka postao je valuta u kojoj se trenutno obrće pet milijardi dolara, pa njom možete da trgujete čak i na berzama.

– Trenutna cena, koliko se na tržištu kreće, jeste 450 dolara. Da bi se trgovalo bitkoinom na berzama i da bi ostvarili način da zaradite potrebna su određena sredstva da bi se ušlo u trgovinu i dosta je skuplji vid trgovine od trgovine dolarom, evrom ili običnom valutom – ukazuje ekspert za bitkoin Ognjem Langura.

Bitkoin sami možete da stvorite, ali je za to potrebno matematičko kriptografsko znanje. Sve što uradite beleži se u javnoj knjizi koju vide svi. Ova aktivnost se naziva rudarstvo, a rudari su nagrađeni provizijama i novonastalim bitkoinima.

Da bi stekli kupili ili prodali bitkoin morate da imate računar ili da to uradite virtuelno, preko berze. Kada ga zaradite njime možete da kupujete različite usluge poput turističkih ili da njime kupujete softvere sve to preko kućnog računara.

I američki reper Fifti sent prodaje pesme za bitkoine, a pojedini senatori primaju donacije u bitkoinima. Međutim, anonimnost porekla novca i nedorečenosti još ne dozvoljavaju da ga možemo nazvati novom svetskom valutom.

– Imamo sve veći broj objekata kompanija i investitora koje primaju i omogućavaju transakciju, čak imamo i odluku Centralne banke Luksenburga koji uslovno rečeno daje dozvolu da se tako nešto učini. Ipak, za to je potrebno da se uključi što više institucija kako bi se to zaštitio – navodi Nikola Bulajić.

Ipak Narodna banka Srbije još početkom oktobra 2014. godine upozorila – Zakon predviđa plaćanja dinarima i izuzetno devizama.

Eventualna kupovina bitkoinama deviznim sredstvima ne bi bila u skladu s propisima kojima se uređuje devizno tržište i devizno poslovanje pa, samim tim, NBS ne snosi ni odgovornost ni rizike.

Bitkoin za sada jeste virtuelni balon od sapunice ali njegova vrednost se sastoji od računarskih procesa i znanja koja zapravo stvaraju novu vrednost.