baner1DELHAIZE: Nastavićemo sa ulaganjima u Srbiji
| Izvor: Tanjug

Za „Delhaize Group“ Srbija predstavlja strateško tržište sa izuzetnim razvojnim potencijalom i zbog toga će kompanija nastaviti da ulaže u stalni razvoj svih segmenata poslovanja, rečeno je Tanjugu u toj kompaniji.

Na pitanje da li će plan restruktuiranja za Belgiju imati bilo kakvog uticaja na poslovne aktivnosti u Srbiji i da li planiraju zatvaranje radnji ili otpuštanja zaposlenih na lokalnom nivou, u kompaniji „Delhaize“ su odgovorili da do kraja novembra očekuju otvaranje distributivnog centra u Staroj Pazovi, u čiju izgradnju su uložili 50 mil EUR.

– Očekujemo da će od ovog distributivnog centra korist imati sama kompanija, naši dobavljači, ali i celokupna srpska privreda – kažu u kompaniji „Delhaize“ dodajući da u Srbiji planiraju širenje poslovne mreže i unapređenje radnih i životnih uslova za svoje zaposlene, kao i iskustva kupovine za svoje potrošače.

„Delhaize Belgija“ je izrazila žaljenje zbog događaja u prošloj nedelji, ali pozitivno ocenila pokretanje pregovora sa zaposlenima kako bi se došlo do rešenja za spornu situaciju. Štrajk zaposlenih u belgijskom trgovinskom lanacu „Delhaize“, koji je počeo 16. oktobra, obustavljen je 21. oktobra posle sastanka sa direkcijom kompanije koja se obavezala da će formulisati „predlog koji će biti prilagođen ekonomskim planom za radnike“.

Direkcija kompanije „Delhaize“ je u junu najavila nameru o restruktuiranju preduzeća, otpuštanju 2.500 radnika i zatvaranju 14 od ukupno 138 prodajnih mesta, zbog čega su zaposleni krajem prošle nedelje stupili u štrajk. U Briselskoj i Valonskoj regiji zatvoreno je bilo 67 supermaketa, a u Flandriji 35.

Posle najavljenih otpuštanja i zatvaranja objekata stigla je i vest o smanjenju plata zaposlenih od najmanje 90 EUR mesečno, što je dodatno iritiralo zaposlene. Uprava kompanije tvrdi da su mere štednje neophodne kako bi se osigurao dalji opstanak firme.