Delovi iz Srbije u mašinama švedskog Tetra Paka – Italijanski Promek pre 10 godina doneo prvu stranu investiciju Velikoj Plani

Možda niste znali da švedska kompanija Tetra Pak osim abalaže, pravi i mašine u kojima ta ambalaža nastaje. Ono što verovatno niste znali, jeste da delovi za te mašine, u Švedsku stižu iz – Velike Plane!

Oni već deset godina nastaju u pogonu kompanije Promek u Velikoj Plani, ćerki firmi italijanske fabrike Sipla.

Preduzeće Promek bavi se preciznom obradom metala i limova, a proizvodi delove za mašine koje se koriste u industriji pakovanja.

Kompanija Sipla nastala je u Bolonji 1977. godine. Ecia Nanetti, sa nekoliko prijatelja, osnovao je tada firmu za proizvodnju delova za pakerice.

– Ostavili smo poslove koje smo imali i ušli u sasvim novu priču. Saradnja je trajala više od 15 godina i dozvoljavala nam je da rastemo, razvijamo se i od radnika postanemo privrednici. Kao i svi mladi, bio sam i nesvestan svega onoga što me čeka, sa mnogo volje i želje da radim i stvaram. Sam trenutak bio je jako pogodan. Mi smo prvo radili za jednu firmu, a kako smo sazrevali, krenuli smo u nove poslove, dobili nove klijente, otvorili se ka tržištu, a i ono se otvorilo ka nama. Ključni trenutak je bio kada su moji sinovi ušli u posao i napravli preokret – priča za eKapiju Ecia Nanetti, kako je napravio prve preduzetničke korake.

Daniel i Luca Nanetti odlučili su da deo proizvodnje presele u Srbiju. U Velikoj Plani je tako 2007. godine otvoren prvi pogon van matične zemlje.

– Naš projekat u Srbiji nastaje 2005. godine, onda kada smo shvatili da se svet podizvođača u oblasti mašinske obrade metala menja. Sipla, naša italijanska matična kompanija sa sedištem u Bolonji, kako bi održala čvrste i jake veze sa klijentima, morala je da obezbedi povoljnije kanale snabdevanja – priča Luca Nanetti, direktor kompanije Promek u Velikoj Plani.

Za našu zemlju odlučili su se pre svega zbog blizine Italiji, ali i zbog dobre radne kulture i obrazovane tehničke radne snage, objašnjava Luca Nanetti.

Iz pogona Promeka u Velikoj Plani Veliku Planu su, kaže, odabrali jer je autoput blizu centra grada. Za Promek, čije je poslovanje orijentisano na uvozno-izvozne aktivnosti, to je bilo veoma značajno.

– Velika Plana je dovoljno blizu Beograda, ali u isto vreme ima i prihvatljive i održive troškove života – kaže Luca Nanetti.

Pogon su, objašnjava, gradili „od nule“ i bili prva strana kompanija koja je investirala u ovu opštinu.

– Morali smo da izgradimo kompletnu mrežu dobavljača, kako bismo dali život jednoj modernoj industriji. Od prvog dana imamo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i lokalnom zajednicom. Od 2012. počinjemo da sarađujemo i sa Confindustriom – dodaje naš sagovornik.

Danas u Plani imaju dva pogona, u kojima radi 70 zaposlenih. U prvom pogonu radnici proizvode u tri smene, a u narednom periodu plan kompanije je da i drugi pogon najpre dobije drugu, a zatim i treću smenu. To će značiti i nova zapošljavanja, a u narednih godinu i po dana, posao u Promeku dobiće još 10 radnika.

U odnosu na početke poslovanja i prvih nekoliko godina, sada je sve mnogo lakše, kaže Nanetti.

– Startap fazu našeg poslovanja u Srbiji 2007. godine finansijski je u potpunosti podržala matična kompanija, Sipla, preko italijanskih banaka. Danas, međutim, Promek je finansijski nezavisan i uspeva da dobije podršku banaka, kad god se stvore nove poslovne prilike.

Operativno poslovanje kompanije u potpunosti je prepušteno domaćim radnicima. Sve zadatke na svim nivoima obavlja domaća radna snaga, a Luca i Daniel dolaze samo kada se pojavi potreba da se reše birokratska pitanja i kada se uvode novine u poslovanju.

Prilikom obeležavanja desetogodišnjice poslovanja, Promek je u Tehničkoj školi Nikola Tesla otvorio kabinet PromekLAB Ni Promek, kao ni Sipla, nemaju svoje gotove upotrebne proizvode. Oni proizvode delove za druge fabrike koje ih ugrađuju u svoje proizvode. Iz Velike Plane, konkretno, proizvodi idu u Italiju, u matičnu kompaniju. Tamo se dalje obrađuju, a potom izvoze, te stižu i do čuvenog Tetra Paka.

Mašine koje koriste u procesu proizvodnje u Plani, kao i sirovine, nabavljaju u inostranstvu, pojašnjava nam Luca Nanetti.

– U tom smislu u Srbiji nemamo poslovnih partnera. Bilo bi nam od izuzetnog značaja ukoliko bismo bili u prilici da kreiramo krug kompetentnih i kvalitetnih dobavljača, ali nažalost, imamo problema da nađemo kompanije koje bi bile spremne da se posvete poslu – objašnjava.

Kompanija kojom rukovodi, nedavno je, prilikom obeležavanja desetogodišnjeg poslovanja u Srbiji, otvorila PromekLAB, kabinet u Tehničkoj školi Nikola Tesla u Velikoj Plani. Tu će pripremati učenike za budući rad, a omogućena im je i stručna praksa u pogonu kompanije.

– Današnji đaci su naši budući radnici – objašnjava naš sagovornik.

Kada je reč o poslovnoj klimi u Srbiji, on smatra da je potrebno uložiti dosta napora u poboljšanje zdravstvene zaštite, školskog sistema i putne infrastrukture i kaže da će verovatno sve ići lakše ulaskom u EU. Smatra da bi to moglo da se dogodi u narednih pet godina, te da će na operativnom nivou zemlja imati dosta koristi od članstva. Ipak, pribojava se da ukoliko ulazak u EU bude „isforsiran“ ili loše pripremljen, može, kao negativnu posledicu, imati odliv mozgova.

U Velikoj Plani, osim Promeka, posluju još dve italijanske kompanije – Pei East i Technosoldatura.