Delphi počinje proizvodnju u Paraćinu krajem 2017? – Opština radi idejno rešenje budućeg pogona
| Izvor: eKapija

Direkcija za izgradnju i uređenje opštine Paraćin raspisala je tender za izradu idejnog rešenja proizvodne hale u industrijskoj zoni Zmič, koja će najverovatnije biti data u zakup američkoj kompaniji Delphi.

U Direkciji su za naš portal rekli da je glavni cilj procena vrednosti izgradnje ovakvog objekta koji bi bio ponuđen investitorima, što je potvrdio i predsednik opštine Saša Paunović nakon još jedne posete predstavnika kompanije Delphi.

– Informacije su načelne ali opština još nije išla do takvih detalja sa tako velikim investitorom. Ukoliko sve bude po planu objekat bi mogao da počne da se gradi u martu 2017. a u novembru i da bude dat u zakup – rekao je Paunović, a prenosi opštinski portal.

On je ranije medijima rekao da bi izgradnja ovog objekat koštala i desetak miliona evra, što je investicija veća od svih ostalih realizovanih iz paraćinskog budžeta u proteklih nekoliko decenija.

– Potrošiti desetak miliona evra na ovaj projekat, otprilike znači da četiri godine ne treba da bude ne samo izgradnje ulica, kanalizacije, vodovoda, već ni krpljenja udarnih rupa, održavanja parkova i ulica. Grubo rečeno, reč je o sredstvima dovoljnim za tridesetogodišnju intenzivnu izgradnju ulica, ili za izgradnju skoro 60 školskih sportskih hala, te kanalizacionih sistema za 30 sela – kazao je Paunović.

U opštini ipak ističu važnost ovakvog projekta koji bi mogao da zaposli 1.500 ljudi i da stvori zamajac za ostalu privredu u gradu. U cilju obezbeđivanja državne pomoći obavljeni su razgovori sa resornom ministarkom i državnim sekretarom, kao i sa bankom Intesa sa kojom opština inače sarađuje kako bi se obezbedila sredstva.

Kako je navedeno na opštinskom sajtu, očekuje se da kompanija Delphi ove nedelje donese odluku hoće li doći u Paraćin gde bi počela proizvodnju kablova u automobilskoj industriji.

Pod uslovom da investitor odluči da uđe u projekat sa opštinom, osim završetka idejnog rešenja budućeg pogona, sledeći koraci za opštinu su i obezbeđivanje potrebnih uslova, konačna procena investicije, obezbeđivanje potrebnih sredstava i garancija banke, kao i donošenje opštinskih odluka kojima se obezbeđuje realizacija.

Na osnovu tenderske dokumentacije, površina predmetne parcele iznosi oko 7,24ha, a ukupna površina planiranih industrijskih objekata u okviru kompleksa je 15.545,00 m2.

Oko 5.000 m2 dvorišta fabrike predviđeno je za kamionski saobraćaj, a trebalo bi obezbediti i automobilski parking za oko 150 vozila.

Rok za dostavljanje ponuda za izradu idejnog rešenja je 16. septembar.