Delta“ ulaže 50 mil EUR za razvoj voćarstva i povrtarstva na jugu Srbije
| Izvor: eKapija

„Delta“ planira da uloži 50 mil EUR u razvoj voćarstva i povrtarstva na jugu Srbije. Plan je da se podignu zasadi na površini od oko 1.000 hektara, poput zasada jabuka koje „Delta“ već ima u „Agraru“, a koji predstavljaju najveći voćnjak u jugoistočnoj Evropi,

U ovom trenutku uspostavljeni su kontakti sa lokalnim vlastima u Leskovcu, a namera je da sledeći kontakt bude uspostavljen sa gradskim vlastima u Vranju.
baner1
Kako je navedeno u saopštenju kompanije, u žetvi ječma i pšenice na imanjima „Delta Agrara“ postignuti su rekordni rezultati, koji se bliže biološkim maksimumu koji ove kulture mogu da dostignu. U upravo završenoj žetvi na 5 imanja postignut je prosečan prinos ječma od 8,01 tona po hektaru, a pšenice 8,15 t/Ha.

– Ovih dana smo čuli da će Srbija imati milion tona tržišnog viška pšenice, što se tumači kao dobra vest, a mi smo uvereni u suprotno – rekao je izvršni potpredsednik „Delte“ za operativne poslove Dejan Jeremić.
– Kada pogledate rezultate „Delta Agrara“, vidite da bi sa našim prinosima Srbija na svojih 550.000 hektara pod pšenicom trebalo da ima oko 3,5 miliona tona tržišnih viškova. To znači da se iza podatka o milion tona viškova zapravo krije činjenica da je prosečan prinos pšenice u Srbiji manji od 4 tone po hektaru, što je poražavajuće.