Dina kartica postaje međunarodno priznato sredstvo plaćanja – Planirana saradnja sa kineskom kompanijom Union Pay
| Izvor: Novosti

Srpska Dina kartica uskoro bi mogla da postane i međunarodno priznato sredstvo plaćanja, prihvaćeno na prodajnim mestima i bankomatima širom sveta. O kakvom tačno modelu kartice će biti reč, zavisiće od dogovora kompanije UnionPay iz Kine, kartičarske organizacije sa najvećim brojem izdatih platnih kartica u svetu, i predstavnika domaćeg DinaCard sistema. Da je saradnja izvesna, za Novosti je potvrđeno u Narodnoj banci Srbije (NBS).

– Guverner Centralne banke Kine Žu Sjaočuan pozitivno je odgovorio na inicijativu guvernerke Jorgovanke Tabaković o uspostavljanju poslovne saradnje između kartičnog sistema UnionPay iz Kine i DinaCard sistema, čiji je operator Narodna banka Srbije, izrazivši punu podršku daljem razvoju jednog takvog projekta – rečeno je za Novosti u NBS-u.

Inicijativa guvernerke Tabaković je, kako navode u centralnoj banci, prirodni korak ka daljem jačanju međusobne saradnje Kine i Srbije, imajući u vidu odlične političke odnose rukovodstava dveju država i poslovne rezultate koji u poslednjih nekoliko godina konstantno idu uzlaznom putanjom.

– Srbija se pokazala kao pouzdan partner NR Kine, što je rezultiralo značajnim kineskim investicijama u našoj zemlji i posetama najviših državnih predstavnika Beogradu i Pekingu – ističu u NBS.

– Upravo na toj osnovi, Narodna banka Srbije je predložila da se posle velikih infrastrukturnih projekata i otvaranja prve kineske banke u Republici Srbiji – Bank of China Srbija, produbi i intenzivira saradnja u finansijskom sektoru, konkretno u oblasti poslovanja kartičnih platnih sistema.

Kompanija UnionPay, prema navodima iz NBS, predstavlja kartičnu organizaciju s najvećim brojem izdatih platnih kartica i u ovom trenutku je kartični sistem s najvećom ekspanzijom u svetu, a proizvodi UnionPay-a su snabdeveni savremenom tehnologijom i merama zaštite.

– Pored toga, svuda u svetu je trend očuvanja i jačanja nacionalnih kartičnih sistema, a DinaCard sistem zauzima više od 30% učešća na domaćem tržištu, pri čemu su proizvodi i usluge DinaCard sistema daleko jeftiniji i transparentniji od konkurentskih kartičarskih organizacija koje su zastupljene na našem tržištu. U tom smislu, u periodu koji je pred nama, predstavnici UnionPay-a i DinaCard sistema pokušaće da razviju model koji će na najbolji način zadovoljiti interese obeju strana – ističu u NBS.

Iz Beograda u svet

Narodna banka Srbije smatra da bi kao centralna banka i operator nacionalnog platnog sistema bila najkredibilniji i najpouzdaniji partner kineskoj strani u njenom daljem razvoju i ekspanziji na evropskom tržištu i svojevrsni primer kojim mogu poći i druge države u Evropi, ističu u NBS.

– S druge strane, cilj NBS su očuvanje, razvoj i jačanje nacionalne Dina platne kartice, i u tom smislu smatramo da će svaki vid njenog unapređenja, uz dosadašnju doslednu politiku niskih i transparentnih cena, biti podsticaj poslovnim bankama i građanima da se u još većem broju opredele za domaći proizvod, koji ima sve funkcionalnosti internacionalnih brendova.