Đačke uniforme želi 100 obrazovnih institucija – Mnoge škole se nisu izjasnile, neke odbacile predlog
| Izvor: Novosti

Uniforme će od 1. septembra nositi osnovci najmanje 100 škola širom Srbije, pokazuju podaci Ministarstva prosvete na osnovu ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji, pišu Novosti.

Mnoge škole se nisu izjasnile, a neke su i većinski odbile predlog ministarstva. One koje žele da im đaci nose odeću sa grbom škole počele su da prave finansijske planove i traže rešenje kako će uniforme da izgledaju.

Većina, ipak, i dalje očekuje od ministarstva dodatna upustva, a najveća dilema je ko će da finansira izradu uniformi, da li treba da postoje dva kompleta – letnji i zimski, kao i da li će imati samo gornji ili i donji deo.

U Ministarstvu prosvete kažu da je cela akcija dobrovoljna i da će se uniforme uvoditi samo u školama u kojima se o tome pozitivno izjasnilo više od 50% učenika i roditelja. Tehničkim detaljima, kažu, treba da se pozabave same škole.

– Neke škole imaju sopstvene prihode koje mogu da usmere na kupovinu uniformi, negde se već javljaju donatori, a ima i roditelja koji žele da učestvuju u sufinansiranju – kaže za Novosti Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

– Trebalo bi da pronađu model koji će biti prihvatljiv svima. Naravno, razumemo da u najsiromašnijim, posebno seoskim sredinama, nije moguće odmah uvesti uniforme, jer u tim školama prvo treba rešiti veće probleme, poput nedostatka toaleta i fiskulturnih sala.

Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. U Požarevcu su 62 od 71 škole izrazile želju da uniformišu svoje đake, dok je u Užicu, primera radi, svega devet od 44 ustanova glasalo za uvođenje uniformi.

U Ministarstvu objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje sa tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja i mogle bi, zajedno sa kompanijama, da se uključe u izradu odeće za učenike.