Do kraja 2016. set poreskih zakona – Novine u oblasti PDV-a, akciza, poreza na imovinu…

Do kraja 2016. set poreskih zakona – Novine u oblasti PDV-a, akciza, poreza na imovinu…
| Izvor: Beta/Tanjug

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović najavio je danas da će do kraja godine biti spreman set poreskih zakona u vezi sa PDV-om, akcizama, poreskim postupkom i porezom na imovinu.

On je na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o unapređenju uslova za poslovanje kazao da će biti malo vremena za raspravu o predloženim zakonima čija će primena početi od iduće godine, a da će se prvi parametri budžeta za 2017. godinu znati tek od 15. novembra. Vujović je kazao i da će do kraja godine Skupštini Srbije biti dostavljeni i predlozi zakona koji će omogućiti elektronsku prijavu svih poreza.

– Radiće se i poseban zakon o naknadama, kao i novi zakon o finansiranju lokalnih samouprava koji će biti osnova za jednu zdravu politiku – istakao je ministar finansija i dodao da će biti ujednačeni propisi na lokalu i uvedene stimulacije, kako bi lokalne samouprave stvarale više prihoda, prenosi Beta.

– Ljudi će koristiti fiskalne račune da bi igrali loto, imaćemo impresivan fond nagrada. Već imamo firme koje su se ponudile da učestvuju. I gradovi će moći da budu nagrađivani za uspeh u sprovođenju poreske discipline i dobijaće neka dobra – igrališta, internet u svim javnim prostorima itd – rekao je Vujović, piše Tanjug.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić je kazala da će do kraja godine matične knjige biti u elektronskom obliku.

– Prioritet je uvođenje elektronske uprave i što više elektronskih servisa za građane i privredu – rekla je ona i dodala da su već pokrenuti neki od tendera koji će to omogućiti.

Ministarka je ukazala da do sada nisu postojale elektronske baze podataka u delu javne uprave, što je bilo prepreka za uvođenje elektronskih usluga. Plan je, kako je naglasila, da sve usluge koje pruža državna uprava mogu da se dobiju preko mobilnih telefona, što će značajno unaprediti život građana i poslovanje privrede.

Dušan Vujović je rekao i da će se menjati porez na automobile, te da se on više neće obračunavati na kubikažu, već na vrednost automobila.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *