Dodeljeni prvi ugovori iz IPARD fonda poljoprivrednicima u Srbiji
Izvor: Tanjug

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uručio je danas prvih deset ugovora srpskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije od novca iz evropskih fondova.

Ministar je tim povodom poručio da će srpskim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolganju biti 400 mil EUR bespovratne pomoći.

Sporazum IPARD 2 o dodeli 175 mi lEUR srpskim poljoprivrednicima za razvoj njihovih delatnosti potpisali su prošle nedelje ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

– Ovo je za nas veliki dan i pravimo prekretnicu u poljoprivredi, jer po prvi put evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika – istakao je Nedimović.

Ugovori su dodeljeni za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri se ratarstvom, a jedan voćarstvom.

On im je poželeo da smanje troškove i povećaju kvalitet proizvodnje i upozorio da postoji kontrola trošenja sredstava, kao i zabrana otuđenja mehanizacije i vozila do određenog perioda.

Dragiša Kovačević iz Rume, koji se bavi voćarstvom, a kojem je danas uručen ugovor o bespovratnoj finansijskoj pomoći, navodi da će sredstva iskoristiti za kupovinu berača višnje.

– To je mehanizovana berba i nadam se da će mi pomoći u smanjenju troškova, bržem obavljanju posla i povećanju kvaliteta proizvoda – kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima procedura za dobijanje sredstava nije bila komplikovana, a pomogla mu je agencija koja je vodila administartivni deo, te je čitv posao, kaže, završio za šest meseci.