Dolazak kombija na kućnu adresu odlazi u istoriju – Novi propisi ne smatraju ova vozila legalnim prevoznim sredstvom
| Izvor: RTS

Od naredne godine više neće biti moguće pozvati prevoznika koji bi kombijem od kućne adrese odvezao mušteriju do, na primer, nekog aerodroma u regionu. Novi zakon o bezbednosti saobraćaja i zakon o prevozu putnika ne smatraju kombi legalnim prevoznim sredstvom.

Povratna karta od 30 EUR do Rumunije ili Mađarske, sa kućne adrese, deluje povoljno. U Ministarstvu saobraćaja tvrde da vožnja kombijem, međutim, može biti skupa zbog eventualnih posledica. Kombi nije legalan jer nije bezbedan, a agencije voze bez potrebnih dozvola.

– Imate nekoga ko mimo zakona vozi putničko vozilo, van registrovanih redova vožnje, nema dozvole za obavljanje međunarodnog prevoza, nije u sistemu, ne koristi stanice. Moraju da imaju minimum tri autobusa za obavljanje međunarodnog javnog linijskog prevoza – objašnjava Saša Stojanović iz Ministarstva.

Savo Tošić iz Terra travela ističe da oni imaju sve postojeće licence za obavljanje međunarodnog vanlinijskog prevoza putnika.

– Imamo i autobuse u voznom parku. Ali prevoz od vrata do vrata, po čemu smo prepoznatljivi na tržištu, ne može da se obavlja na ovom nivou i s ovim kvalitetom sa vozilima koja imaju više od osam mesta – objašnjava Tošić.

Za ministarstvo su sporni i radno vreme vozača i vozačke dozvole. U agencijama odgovaraju da njihovi vozači imaju dozvole i za C i za D kategoriju. Kažu i da se prevozom kombijem bave već 25 godina i pitaju zašto to tek sad nekome smeta.

– Naša ciljna grupa je specifična – ne putuju ni autobusom ni avionom, voze se kombijem. Nismo konkurencija ni autobusima ni avionima – ističe Tošić.

U Ministarstvu, međutim, ističu da siva ekonomija u međunarodnom i unutrašnjem prevozu putnika oduzima „fantastične prihode“ legalnim prevoznicima.

Kombi prevoz nigde u Evropi nije legalan, ističu zakonodavci. Mnogi putnici u Srbiji ipak tako putuju, zbog cene i zbog pogodnosti vožnje sa kućne adrese. Ima li prostora za dogovor?

– Stavićemo na sto argumente tipa bezbednosti, pogodnosti, ekonomičnosti i državnog interesa, a državni interes je da građani budu zaštićeni i da se ostvaruje regulisan promet na koji se plaća PDV. Suština je da u prevozu svi budu pod istim uslovima, jer ako nekoga favorizujemo – nije dobro, čak ni ako velike prevoznike favorizujemo – nije dobro – rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić.

Vremena za dogovor još ima – i zakon o bezbednosti saobraćaja i novi zakon o prevozu putnika stupaju na snagu početkom 2017. godine.