Dolazak nemačkih i austrijskih partnera šansa za srpsko svinjogojstvo

Dolazak nemačkih i austrijskih partnera šansa za srpsko svinjogojstvo
| Izvor: RTS

Nemački partner bi trebalo da dovede u Srbiju nove tehnologije i 500.000 novih grla svinja, čime bi se praktično obnovilo svinjogojstvo na nivo devedesetih, kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran. Kada je u pitanju privatizacija poljoprivrednih preduzeća, država neće ponavljati greške iz prošlosti, poručio je Prostran.

Član Saveta za poljoprivredu, agroekonomski analitičar Milan Prostran, kaže da je to telo formirano u februaru na inicijativu predsednika vlada Austrije i Srbije.

Poljoprivreda Srbije prepoznata je od austrijskih partnera, rekao je Prostran gostujući u Dnevniku RTS-a i dodao da očekuje transfer tehnologija u preradi mesa, mleka, skroba, ulja.
baner1
Istakao je da je nemačka industrija mesa „Tonnies“ zainteresovana za pokretanje proizvodnje, što bi otvorilo nova radna mesta.

– Ne znamo ceo aranžman, ali partner je dobrodošao jer je Srbija poslednjih 25 godina izgubila oko 850.000 grla svinja – rekao je Prostran i istakao da je stočarstvo na crvenoj liniji.

Dolazak nemačkog partnera bi, kaže, značio nov kapital u okviru novih tehnologija, priplodnog materijala, što bi dovelo do visokoproduktivnosti.

– Ako je to 500.000 novih grla svinja, to je praktično obnavljanje svinjarstva na nivo devedesetih. Mi znamo taj posao da radimo, imamo, nažalost, mnogo praznih objekata. To je šansa za naše farmere, ali i da otvorimo prostor prema izvozu – istakao je Prostran.

Objašnjava da je zainteresovanost za odlazak na rusko tržište postojala i pre uvođenja sankcija EU.

– Nadam se da je ovo šansa da mi budemo tamo pozicionirani. Kritična je količina koju ne možemo tamo zadovoljiti. Dolaskom partnera možemo stvoriti kvantitet – rekao je Prostran.

Govoreći o konkursu za privatizaciju, koji je pokazao da je najviše ponuda za šumarska, poljoprivredna, ribolovačka preduzeća, Prostran je rekao da država neće praviti greške koje su nekada napravljena.

– Država bi trebalo kroz ugovore da obezbedi da zaposleni nađu svoje mesto, da se osigura na pet do deset godina da se neće baviti finansijskim transakcijama kupljenih preduzeća, već proizvodnjom. To do sada nije bilo ispoštovano – rekao je Prostran.

Iako je klimatski godina bila nepovoljna, Prostran ne očekuje više cene. Cene su neprimereno visoke kod voća i povrća, dok su kod žitarica, kaže, na niskom nivou.

– Godina je teška nisam se usuđivao da dajem procene bilansa hrane, ali imaćemo za naše potrebe. Kod nekih će biti za izvoz – zaključio je Prostran.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *