Donacija Turske agencije za međunarodnu saradnju unapredila povrtarsku proizvodnju u opštini Kladovo
| Izvor: Danas

Povrtarstvo u opštini Kladovo ima dugu tradiciju i za pojedina domaćinstva predstavlja jedini izvor prihoda. To je prepoznala i Turska agencija za međunarodnu saradnju TIKA koja je prošle godine kladovskim povrtarima, nakon konkursa opštinske uprave na koji se prijavilo 35 potencijalnih kandidata, donirala 20 plastenika za biljnu proizvodnju.

Reč je o investiciji vrednoj oko 32.000 EUR, a u doniranim plastenicima ovdašnji povrtari u dva plastenika proizvode sadni materijal, deset plastenika je upotrebljeno za proširenje proizvodnje jagodičastog voća i cveća i osam za pokretanje plasteničke proizvodnje.

Predstavnici Delegacije Turske agencije za međunarodnu saradnju TIKA su se tokom posete kladovskim ratarima koji su dobili donaciju interesovaliza iskustva u plasteničkoj proizvodnji.

– S obzirom na pozitivne rezultate definisaćemo nove oblike saradnje – kazao je Mehmet Bajrak, koordinator TIKA, prilikom obilaska poljoprivrednih domaćinstava gde su se na licu mesta predstavnici ove agencije uverili u opravdanost investicije.

Dobar primer je domaćinstvo Jasmine Jonašković u Grabovici. Ona se povrtarstvom bavi duže od decenije, stalno se usavršava i razmišlja o inovacijama koje bi mogle da unaprede plasteničku proizvodnju i na oko 40 ari ima 14 plastenika.

– Da bi bili konkurentniji na tržištu bilo bi potrebno da se plastenici greju, a zalivanje bi se moglo poboljšati kopanjem namenskih bunara. Kada sam ostala bez posla u PK „Negotin“ opredelila sam se za povrtarstvo i nisam pogrešila – objašnjava Jasmina Jonašković.

– Očigledno je da je donacija Turske agencije za međunarodnu saradnju doprinela unapređenju povrtarske proizvodnje u opštini Kladovo – smatra načelnik opštinske uprave Jovan Stingić koji je inicirao realizaciju ovog programa. Stingić je takođe uveren da postoje i nove mogućnosti za nastavak saradnje, s obzirom da je sa delegacijom iz Turske razgovarao o mogućnosti realizacije projekta rekonstrukcije srednjovekovnog utvrđenja Fetislam koje se nalazi na ulazu u Kladovo.

Pomenimo na kraju da je Turska agencija za međunarodnu saradnju u šest opština u Srbiji donirala 300 plastenika.