Druga fabrika kompanije „Delphi“ u Paraćinu? – Grad spreman da sagradi halu koju traže Amerikanci
| Izvor: Novosti

Sa predstavnicima kompanije „Delphi“ u četvrtak (28. aprila 2016. godine) je održan još jedan sastanak na kome se razgovaralo o detaljima moguće investicije, odnosno pokretanja proizvodnje u paraćinskoj industrijskoj zoni.

Mada „Delphi“ još nije doneo konačnu odluku u kom gradu u Srbiji će biti njihova druga fabrika, podatak da su već osmi put u Paraćinu, govori da su im namere ozbiljne.

Saša Paunović, čelni čovek opštine, objašnjava da veliki investitor razmatra još jednu lokaciju u blizini Novog Sada koja ispunjava njihove uslove po pitanju blizine dobavljača i kupaca i postojeće fabrike u Novom Sadu.

– Kad je u pitanju lokacija, Paraćin nije u prednosti, ali jeste što se tiče mogućnosti da sagradi objekat po zahtevima kompanije „Delphi“ jer mi nemamo praktično nikakva budžetska dugovanja, nikakve veće kredite. Da li ćemo biti izabrani, videćemo – kazao je Paunović, napominjući da je naredni sastanak sa „Delphi“-jem zakazan već za sledeću nedelju.

Opština je ranije prihvatila da gradi halu površine od 22.000 do 24.000 kvadrata koju bi iznajmljivala Amerikancima, pa je bilo reči o vrednosti gradnje hale i o mogućoj ceni iznajmljivanja. Očekuje se da „Delphi“ za oko mesec dana donese konačnu odluku, a ako izabere Paraćin, biće to prva velika grinfild investicija od ogromnog značaja za ovdašnju privredu. „Delphi“ obećava zapošljavanje 2.500 ljudi.

Industrijska zona

Infrastrukturno opremljeno zemljište kraj regionalnog puta prema Ćupriji ispunjava sve uslove za gradnju velikih fabrika, pa se Paraćin nalazi na mapi državne Razvojne agencije koja promoviše industrijske zone u Srbiji. Osim kompanije „Delphi“, ovog meseca u Paraćinu u organizaciji te agencije bilo je sastanaka i sa kompanijom „Leoni“ i jednom italijanskim proizvođačem, ali se sa „Delphi“-jem najviše odmaklo.