Država i agrobiznis zajednički do većeg izvoza
| Izvor: Tanjug

Neophodan je zajednički i koordinisan rad nadležnih državih organa i institucija, proizvođača i agrobiznisa kako bismo znatnije povećali izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržišta EU, Rusije i drugih zemalja, ocenjeno je danas na skupu „Agrobiznis Srbija“ u Novom Sadu.
Obraćajući se učesnicima šeste Nacionalne konferencija „Agrobiznis Srbija“, u organizaciji Udruženja Agropres i Novosadskog sajma, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević istakao je da država preduzima konkrtne aktivnosti i donosi odgovarajuće mere za povećanje izvoza naših agrarnih proizvoda.

Radi se između ostalog na „uklanjanju određenih barijera našem izvozu u zemlje članice CEFTA sporazuma, kao što je administrativna mera kojom su povećane akcize u BiH na uvoz piva, što je znatno pogodilo proizvođače u Srbiji, koji na to tržište plasiraju više od 62 odsto ukupnog izvoza, rekao je Nikčević.

Podsetivši da su EU, države CEFTA i članice carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana najznačajnija tržišta na koja plasiramo agrarne proizvode, on je napomenuo da je EU ipak naš ključni spoljno-trgovinski partner.

Srbija je oslobođena dažbina u izvozu poljoprivrednih proizvoda u EU, ali imamo određene kvote za izvoz šećera, duvana, mesa i mesnih prerađevina kao i vina, a uspevamo da ispunimo količine samo kada je reč o šećeru.
baner1
Za naš agrar je loše to što dugi niz godina ne uspevamo da iskoristimo više od 15 odsto kvote za izvoz junećeg mesa i prerađevina u EU i „to je jedan od značajnih prostora“ na kojima bi trebalo zajednički da rade predstavnici države „u smislu podsticaja“, prozvođači i trgovci, rekao je Nikčević.

On je naglasio i važnost učlanjenja Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, napominjući da je u tom procesu neophodno postići konsenzus u našoj zemlji kada je reč o donošenju Zakona o genetski modifikovanim organizmima.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Atila Juhas istakao je značaj tog i sličnih skupova radi preduzimanja neophodnih mera za povećanje izvoza u agraru.

On je napomenuo da Ministarstvo poljoprivrede ne može da direktno podstiče izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali podstiče samu poljoprivrednu proizvodnju, povoljnim kreditima i subvencijama, kojima će sigurno biti stvoreni uslovi i za povećanje izvoza na najznačajnija svetska tržišta.

Učesnike skupa pozdravio je i vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski ističući važnost saradnje odgovarajućih organa i institucija pokrajine i republike radi značajnijeg povećanja izvoza u agraru, kao zajedničkog cilja.

On je napomenuo da je pokrajina poslednjih godina znatno unapredila sistem finansijskih instrumenata za podsticanje poljoprivredne proizvodnje kroz nekoliko fondova i da je pomogla izgradnju kapaciteta koji omogućuju povećanje proizvodnje a time i izvoza.

U protekle dve godine pokrajina je uložila više od četiri milijarde dinara za razvoj poljoprivrede u Vojvodini, rekao je Bugarski naglasivši sistematsku podršku u prvom redu malim poljoprivrednim proizvođačima.