Država će izdvojiti više sredstava za nerazvijena područja – Šurik invest dobar primer saradnje države i privatnog sektora

Država će izdvojiti više sredstava za nerazvijena područja – Šurik invest dobar primer saradnje države i privatnog sektora
| Izvor: eKapija

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović kaže da će država u narednom periodu odvojiti više sredstava za poljoprivredu u nerazvijenim područjima, a da će se insistirati na prerađivačkom sektoru.
Nedimović je obišao mlekaru i farmu Šurik invest u Travnom Preslatu, kod Crne Trave, navodeći da je to tipičan primer saradnje privatnog investitora, lokalne samouprave i države.

– Imamo tri subjekta koji su udružili svoja sredstva i aktivnosti. Lokalna samouprava je dovela deo infrastrukture, privatni investitor je imao ideju, sredstva i znanja da pokrene čitav ovaj proces od početka do kraja – izjavio je ministar Nedimović i dodao da država insistira na prerađivačkom sektoru i daje sredstva za nabavku opreme, između ostalog i za farmu u Travnom Preslatu.

Ministar je naveo da će država ubuduće još više sredstava odvajati za područja koja spadaju u četvrtu grupu po razvijenosti, te da će se raditi na tome da se iskoristi ceo kapacitet poljoprivrednog zemljišta koji nije dovoljno iskorišćen.

– To može dovesti do otvaranja novih farmi, razvoja stočarstva, ali i razvoja prerađivačkog sektora – izjavio je Nedimović.

On je ukazao da proizvodnja mleka u tom kraju zadovoljava potrebe na srpskom tržištu, ali da će sledeće godine napraviti iskorak u saradnji sa Rusijom.

– Država je prepoznala ovo, dajemo sredstva i po litri proizvedenog mleka, dajemo po grlu, dajemo sredstva po osnovu biljne proizvodnje. Ove godine, ovaj investitor je uložio oko 200.000 EUR za opremu koja mu pomaže u preradi mleka, a mi ćemo mu pomoći sa 50% sredstava – rekao je.

– Ova mlekara, treba da bude primer kako na ovim i sličnim područjima treba da se ponašaju i investitor i država – zaključio je Nedimović.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *