Država daje besplatno zemljište za uzgoj biljaka za biomasu – Toplane u 15 gradova prelaze na alternativna goriva

Država daje besplatno zemljište za uzgoj biljaka za biomasu – Toplane u 15 gradova prelaze na alternativna goriva
| Izvor: Beta

Sa konferencije Licitacija za besplatnu podelu državnog zemljišta za uzgoj posebnih vrsta biljaka za proizvodnju biomase biće uskoro raspisana, najavio je u petak (18. novembra 2016. godine) savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić.

On je na Regionanoj konkonferenciji o biomasi u Beogradu rekao da je 145 lokalnih samouprava dostavilo izveštaje o državnom zemljištu i da će se ono koje najmanje tri godine nije korišćeno, a pete je kategorije, dati na licitaciju za proizvodnju „kabastih“ biljaka od kojih će se fermenacijom dobijati biomasa, za proizvodnju toplotne i električne energije.

– U toku je realizacija 15 projekata u vrednosti od 100 mil EUR, koji treba da omoguće toplanama u 15 gradova da sa fosilnih goriva pređu na biomasu. Od toga će 13 toplana raditi na drvnu biomasu, toplana u Sremskoj Mitrovici na biomasu od suncokreta i soje, dok će toplana u Šapcu koristiti ostatke poljoprivredne proizvodnje – rekao je Glamočić.

On je dodao da Srbija nedovoljno koristi biomasu, ali da teži da postane vodeća zemlja u regonu po proizvodnji toplotne i električne energije iz ostataka u poljoprivredi i šumarstvu, koji su najznačajniji obnovljivi izvori energije.

– Svesni smo da bi zamenom fosilnih goriva doprineli smanjenju gasova sa efektom staklene bašte i unapredili očuvanje životne sredine – rekao je Glamočić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je „Srbija lider u regionu u korišćenju biomase i obnovljivih izvora energije“.

– Uspeli smo da pomognemo male pogone koji će koristiti biomasu. Od 1,6 mlrd EUR, koliko je u razne projekte u Srbiji uloženo preko Nemačke organizacije za tehničku sadnju (GIZ) i Nemačke razvojne banke (KfW), 1,2 mlrd EUR iskorišćeno je za unapređenje energetske efikasnosti i modernizacju energetskih izvora – rekao je Ditman.

On je dodao da je Nemačka podržala postrojenje na biomasu u Aleksincu i da je „taj projekat važan ne samo iz ugla očuvanja klime i korišćenja energije iz biomase, već i za nova zapošljavanja“.

Cilj Vlade Srbije je da do 2020. godine 27% energije bude iz obnovljivih izvora.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *