Država daje kompanijama Leoni i Sinterfus gotovo 6 mil EUR – Podsticaji namenjeni zapošljavanju 1.100 radnika
Izvor: eKapija

Ministar privrede Željko Sertić potpisao je u petak, 5. avgusta, sa direktorom kompanije Leoni Klemensom Saksom ugovor o podsticajima za izgradnju dva nova pogona i zapošljavanje novih radnika u Prokuplju i Doljevcu.

Investicija kompanije Leoni predviđa ulaganje u vrednosti od najmanje 22 mil EUR i zapošljavanje najmanje 1.000 novih radnika na neodređeno vreme u periodu od tri godine, pri čemu će ukupan broj radnika biti povećan za 500 novih radnika. Time će broj radnika koji radi u ovoj kompaniji na kraju implementacije projekta iznositi 5.202.

Investitor je u obavezi da ne smanjuje broj zaposlenih u periodu od pet godina od završetka projekta i da redovno isplaćuje zarade u visini minimalne cene rada uvećane za najmanje 20%.

Predviđeno je da izgradnja novih pogona koji će proizvoditi kablovske setove za BMW, Jaguar i Land Rover bude završena u naredne tri godine. Republika Srbija dodeljuje podsticajna sredstava za ovu investiciju u iznosu od 5,5 mil EUR, što je 25% opravdanih troškova investicije.

Leoni posluje u Srbiji u Prokuplju i Doljevcu od 2009. godine, kao deo LEONI AG grupacije iz Nemačke koja se bavi se proizvodnjom autokablovskih setova.

Ugovor o podsticajima potpisan je i sa kompanijom Sinterfus koje posluje u sektoru automobilske industrije i bavi se livenjem obojenih metala. Investitor će uložiti najmanje 2,5 mil EUR i zaposliti najmanje 100 radnika u naredne tri godine.

Država će ovu investiciju podržati sa 315.000 EUR, a investitor je u obavezi da ne smanjuje broj zaposlenih u periodu od tri godine od završetka projekta i da redovno isplaćuje zarade u visini minimalne cene rada uvećane za najmanje 20%.

Kompanija je deo King LTD grupacije i pored Užica, posluje i u Izraelu, SAD i Turskoj, a glavna tržišta su Australija, Azija, Bliski istok, zemlje Evropske unije, Izrael i SAD.