Država dala 2,5 miliona dinara podsticaja „Plamenu“ iz Inđije – Kompanija u 2016. zaposlila 50 novih radnika
| Izvor: Tanjug

Ministar privrede Željko Sertić obišao je u utorak (22. marta 2016. godine) fabriku za proizvodnju elektronske opreme i pribora za niski i srednji napon „Plamen“ u Inđiji, koja je koristila podsticaje države u iznosu od oko 2,5 miliona dinara, kako bi kupila novu opremu, povećala konkurentnost i broj radnika.

– Ovakve kompanije, koje su krenule sa malo sredstava, ali sa puno želja i ideja, pravi su pozitivan primer – naglasio je Sertić i podsetio da je u ovoj Godini preduzetništva dostupno 33 programa podrške, vrednih 16 milijardi dinara, od čega je više od četiri milijarde namenjeno za bespovratnu pomoć.

Kompanija je, kako je naveo, koristila podsticaje koje država daje za nabavku opreme u iznosu od 25%, a takav program će biti dostupan i ove godine. Prema njegovim rečima, nabavka opreme je koštala oko 11 miliona dinara, a 25% od toga ili 2,5 miliona je dala država.

„Plamen“ je iskoristio podsticaje, naveo je on, i zahvaljujući tome je samo u ovoj godini zaposlio novih 50 radnika, pa ih sada ukupno ima 170.

– Zadovoljan sam kad vidim da su tri mašine koje su tako kupljene instalirane i da kompanija koja je počela da radi pre 30 godina nastavlja uspešno svoje poslovanje. Nova oprema joj omogućava da bude još konkurentnija – rekao je Sertić.

Ministar je istakao da „Plamen“ već sada 70% proizvodnje izvozi i to na tržište Evrope, ali i Južne Amerike.

– Može da se razmišlja i o proširenju na druga tržišta – rekao je Sertić i dodao da je kompanija „Plamen“ svašta doživela, imala je i probleme, ali je uspela da dođe do toga da ima 170 zaposlenih, proširila se i izvozno je orijentisana.

– Nastavićemo da podržavamo i ovu i sve druge kompanije koje se budu javljale na naše programe u okviru Godine preduzetništva. Na svaki mogući način ćemo pomagati privredi i preduzetnicima – izričit je Sertić.

Direktor ove fabrike Janko Krtolica zahvalio se ministru na poseti, i rekao da, iako je ta firma prešla težak put, uspela je da se izbori sa svim problemima, da se održi i da ide napred. Sada, kako je naveo, izvoze u 18 zemalja u Evropi, Aziji, Južnoj Americi.

– Hteo bih da ohrabrim i ostale da konkurišu za podsticaje. Mi smo videli konkurs za dodelu sredstava na sajtu Ministarstva privrede, aplicirali smo i dobili – rekao je Krtolica.

Sertić se nadovezao rekavši da se uz rad i trud može očekivati i pomoć države, i podsetio da je prošle godine takva pomoć iznosila 502 miliona dinara za 299 kompanija koje su pođednako regionano raspoređene, a zahvaljujući tome i uz kombinaciju s komercijalnim kreditima, firme su investirale 2,3 milijarde dinara.

– Uz to, banke nisu smele da uzimaju hipoteku na stan ili bilo koji drugi objekat, osim recimo na mašinu koja je tim posticajima i kupljena – naveo je ministar.

Kompanija „Plamen“ osnovana je 1986. godine u Inđiji, a glavni klijenti su kompanije koje su uključene u distribuciju i prenos električne energije, izvođači radova, trgovačka preduzeća.