Država ne šalje rešenja dve godine, paušalci sami računaju porez

Država ne šalje rešenja dve godine, paušalci sami računaju porez
| Izvor: N1

Poreski obveznici koji porez plaćaju paušalno, još nisu dobili rešenja za ovu godinu, a Poreska uprava nije ih obavestila ni o obavezama koje imaju za prošlu godinu. Kao mogući razlozi navode se čekanje novih propisa, kao i nedostatak programa kroz koji bi radili rešenja. Paušalci u međuvremenu uplaćuju iznose po sopstvenom proračunu.

Do kraja 2016. godine ostala su još tri meseca, a vlasnici preduzetničkih radnji još nisu dobili rešenja o visini poreza za ovu godinu. Kako kaže Jovan Garić, vlasnik hemijskog čišćenja, sami prave poresku računicu.

– Plaćamo tekuće dažbine po prethodnom rešenju, odnosno po rešenju od pre dve godine, što uvećamo nekih 5-10%, da se ne bi skupljalo – objašnjava Garić.

Na takvu praksu su već navikli jer rešenja nisu dobili ni za prošlu godinu, već su u 2015. godini kao i sada, uplaćivali iznose na osnovu rešenja iz 2014. godinu. Za zemlju u kojoj se govori o poreskoj disciplini, takvo ponašanje je naglašava Garić, neozbiljno.

Računovođe objašnjavaju da neažurnost poreznika donosi brojne probleme paušalcima – ne mogu da overe zdravstvene knjižice, ne mogu da podnesu kredit kod banke zato što nemaju osnovicu na koju plaćaju porez…

Nova poreska rešenja čekaju novu uredbu Vlade, koja će odrediti ko može biti u paušalu, kao i osnovicu na koju se plaća taj porez. Do sada je ona određivana na osnovu prosečne isplaćene zarade u prethodnoj godini, dok su paušalni porez plaćali zanatlije, advokati i druge uslužne delatnosti, čiji je promet manji od šest miliona dinara.

Objašnjenje za kašnjenje u dostavljanju poreskih rešenja za paušalce od Poreske uprave nema. Vlasnici zanatskih radnji uvereni su da će paušal biti veći, jer se svake godine povećavao. Kažu i da zbog toga ne mogu da planiraju troškove, poslovanje i ulaganje.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *