Država planira oživljavanje zadrugarstva – Vlada Srbije spremila podršku od 50.000 EUR po zadruzi
| Izvor: Tanjug

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić smatra da bi u Srbiji ponovo trebalo da zaživi zadrugarstvo i da je za to potrebno „sveto trojstvo“ – država, lokalna samouprava i zainteresovani vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji su spremni da osnuju zemljoradničku zadrugu ili da postojeću stave na zdrave noge.

– Osnivački kapital treba da bude optimalan. Država će učestvovati sa 50.000 EUR po zadruzi. U zavisnosti od potreba, negde će biti manje, a negde više novca. Pare će biti namenjene kupovini odgovarajuće opreme kako bi do kraja bili zaokruženi procesi određene poljoprivredne proizvodnje – rekao je Krkobabić za Večernje novosti.

On je, govoreći o obnovi i oživljavanju srpskih sela, naveo da je Srbija nekad bila prepoznatljiva po zadrugarstvu.

– Zadruge su bile okosnica srpskog sela koje su, blago rečeno, iz nehata ili neznanja uništene – objašnjava Krkobabić i dodaje da je neko, nažalost, pre 10 i 20 godina došao na ideju da privatizuje i ono što se ne može privatizovati, zadružnu svojinu, i „zato smo sada kod dobrog broja zadruga zaglavljeni po sudovima“.

Kako je naveo, u Srbiji trenutno ima nešto više od 1.500 poljoprivrednih zadruga, ali su mnoge od njih na ivici opstanka ili se vode besmisleno dugi sporovi jer je u nekom momentu zadružna imovina privatizovana mimo zakona. Aktivno je njih oko 1.000.

Krkobabić je kazao da će država nadgledati rad zadruga i lokalne samouprave, kao i da će zadruge morati da uposle stručne ljude, u zavisnosti od usmerenja. Očekuje se da će svaka od njih imati od pet do sedam ljudi.