Državni posao više nije san srpskih građana – Sve veće interesovanje za rad kod privatnih poslodavaca
| Izvor: Dnevnik

Decenijama je san svih građana Srbije bio državni posao, ali je poslednje istraživanje portala „Infostud“ pokazalo da se odnos radnika prema poslodavcima menja pa bi tako danas mnogo više njih radilo za privatnog stranog gazdu uz pristojnu platu nego u državnim preduzećima ili ustanovama.

Tatjana Vidaković iz „Infostuda“ objašnjava da je od 2012. godine došlo do promene mišljenja o privatnim stranim kompanijama, odnosno one su označene kao najpoželjnije. Iza njih su, dodaje, slabije kotirane državne firme. Njih bira tek četvrtina od 10.000 ispitanika, dok 40% smatra da je najbolje raditi za kompanije u stranom vlasništvu. Uz to, raste i poverenje u domaće privatne firme – dok se za njih 2012. odlučivalo svega pet odsto ispitanika, sada je taj procenat porastao na 17.

– Završetak procesa restrukturiranja u javnom sektoru okreće radnika ka privatnom – smatra Marko Radović iz Mreže za poslovnu podršku. – Jedan od razloga je i što su ljudi spremni da prihvate izazov jer najveći broj onih koji su spremni da rade u privatnim firmama su upravo mladi visokoobrazovani kadrovi – oni koji vide da ima više potencijala u privatnom sektoru i koji žele da sebe ostvare kroz taj rad. Jednostavno, tamo gde će njihov rad više biti vrednovan jer privatni sektor, naročito strane kompanije, imaju već uhodane metode za nagrađivanje, motivisanje zaposlenih, beneficije koje primaju u skladu s učinkom.

Osim najavljenog otpuštanja u javnom sektoru, opadanju interesovanja za državni posao svakako je doprinela i zabrana zapošljavanja u javnim preduzećima i ustanovama, koja je na snazi dve godine, kao i smanjenje plata od deset odsto za sve one čija su primanja veća od 25.000 dinara. S druge strane, zbog finansijske konsolidacije državne kase i strogih pravila ponašanja, deo javnih preduzeća počeo je da kasni s isplatom plata pa je tako nestao i taj, prethodnih decenija bitan faktor, o redovnim i urednim platama.

Međutim, kada se uporede očekivanja naših radnika o visini plate i onoga što veliki deo zaposlenih kod privatnih, kako stranih tako i domaćih, kompanija danas dobija, vidi se raskorak između želja i realnosti. Jer, mladi do 18 godina očekuju da od strane privatne kompanije imaju zaradu oko 155.000, oni od 19 do 25 godina – 58.000, između 31 i 35 godina – 75.000, od 36 do 40 godina – 78.000, a više od 40 godina – 79.000 dinara mesečno. Malo je kompanija koje toliko plaćaju radnike, osim ako su u pitanju IT stručnjaci, inženjeri raznih profila, jer bi to značilo da imaju barem dve prosečne srpske plate. Nije da nema kompanija koje zaposlenima ne daju velike plate, ali su one ipak malobrojne i većina stranih kompanija nastoji da iskoristi jeftinu srpsku radnu snagu.

Zbog manjka radnih mesta srpski radnici pristaju na to da rade i za minimalac od nešto više 200 evra, a sindikati ukazuju na to da oko 400.000 zaposlenih zaradu prima neredovno, kao i da je većina njih najčešće zaposlena kod privatnika. Podaci, takođe, pokazuju i da na račune gotovo 50.000 radnika gazda ne uplaćuje nijedan dinar.

Samo zadovoljan radnik je produktivan

Pomenuto istraživanje pokazalo je da su strane privatne kompanije znatno poželjnije od domaćih privatnih preduzeća, a jedan od razloga je svakako visina plate i njena redovnost. Jer, strane kompanije, bez obzira na to što su u Srbiju došle zbog niza povoljnosti koje nudi srpska država, ipak dobro znaju da je samo zadovoljan radnik produktivan. Možda je to i razlog što među prvih deset najpoželjnijih kompanija u kojima bi srpski radnici radili nije nijedna dobrostojeća domaća privatna firma.