Dvadeset preduzetnika u Trsteniku dobilo pomoć za otpočinjanje posla
Izvor: Tanjug

Trstenik U Trsteniku je danas potpisano 20 ugovora o donaciji sa finalnim korisnicima HELP-ovog projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“.

Projekat finansira švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a sufinansira opština Trstenik. Vrednost dela projekta u Trsteniku iznosi 77.655 EUR, dok opština učestvuje u sufinansiranju direktnih troškova za nabavku opreme sa iznosom od 3.555 EUR.

Za započinjanje samostalnih poslovnih delatnosti, grantove u opremi, prosečne vrednosti od po 1.500 EUR dobilo je devet potpisnika, i još devet za grantove u opremi vrednosti 2.400 EUR. Opremu od po 3.600 EUR, uz obavezu zapošljavanja najmanje jednog nezaposlenog lica, dobija dvoje korisnika.

Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik, rekao je danas da su pomoć dobila nezaposlena lica i da će otpočinjanjem posla uspeti da obezbede egzistenciju za svoje porodice.

– Mislim da su ovakvi projekti važni i dragoceni za opštine. Mi smo se prošle godine suočili sa gašenjem Petoletke, a preko noći je bez posla ostalo oko 2.000 radnika. Zbog toga u narednom periodu moramo da razmišljamo kako da ti ljudima pomognemo, a jedan od načina su ovakvi projekti – rekao je Aleksić.

Opremu za sakupljače, frizere, autoperionicu, brzu hranu, mesaru i unapređenje poljoprivrednih aktivnosti, u narednom periodu, dobilo je dvanaest muškaraca i osam žena.

Dragomir Spasić, šef kancelarije HELP u Kraljevu rekao je da sa opštinom Trstenik prvi put realizuju projekte samozapošljavanja, a da je saradnja nastala uspešne realizacije prilikom sanacije štete od poplava 2014. godine.

– Saradnja je nakon poplava bila jako uspešna. Opštine Trstenik je izrazila želju da nastavimo saradnju kroz ovakve projekte. Iako je to za nas bio samo jedan u nizu, radujemo se jer je veoma uspešno sproveden – rekao je Spasić, napominjući da je HELP do sada podržao oko 6.000 mikro i malih preduzeća u Srbiji.

Potpisivanju ugovora o donaciji, prethodilo je pohađanje poslovne obuke za razvoj preduzetničkih veština i obezbeđivanje održivosti podržanih mikro i malih biznisa.

Korisnike grantova očekuju još i stručne obuke vezane za njihove delatnosti, ali i drugi oblici umrežavanja i povezivanja sa potencijalnim klijentima, dobavljačima i relevantnim strukturama u oblasti zapošljavanja i preduzetništva.