EBRD investira 30 mil EUR u mala i srednja preduzeća – Trogodišnji kredit Komercijalnoj banci
| Izvor: N1

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće Komercijalnoj banci trogodišnji kredit od 30 mil EUR koji će ona ponuditi svojim klijentima – malim i srednjim preduzećima širom zemlje, sa fokusom na ruralne oblasti i oblasti van Beograda.

Ova transakcija će, kako se navodi u saopštenju, omogućiti Komercijalnoj banci da diversifikuje svoju strukturu finansiranja, osigura kontinuiranu likvidnost na tržištu kredita za MSP, unapredi investiranje u privatni sektor i osnaži ekonomski oporavak.

Ugovor o kreditu potpisali su u Beogradu prvi potpredsednik EBRD Fil Benet i predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker.

– Mala i srednja preduzeća su jedan od glavnih pokretača privrede u Srbiji, a saradnja EBRD i Komercijalne banke, tržišnog lidera u segmentu kreditiranja ovih klijenata, doprineće izgradnji zdravog MSP sektora u zemlji – izjavio je Benet.

Piker je naveo da će taj kredit dati dvostruki podsticaj.

– Kao prvo, imamo još snažniji izvor kreditiranja pod povoljnijim uslovima, a kao drugo, jačamo saradnju sa partnerom svetski priznatog autoriteta, koji je i naš drugi najveći vlasnik. Opredeljenje EBRD za podršku segmentu MSP, govori da su i naša poslovna opredeljenja i planovi ispravno usmereni. I, što je najvažnije, najveću korist od ovog aranžmana imaće krajnji korisnici kredita.

EBRD je do sada uložila 4,2 mlrd EUR u različite sektore srpske privrede.