EBRD: Ovo su naši planovi za Srbiju
| Izvor: Tanjug

Daniel Berg Direktor EBRD-a za Srbiju Daniel Berg ocenio je nedavnu posetu Borda direktora te banke Srbiji kao veoma uspešnu.
Berg je naveo da su mnogo naučili o ovoj zemlji, što je važno za njen napredak jer, kako je rekao, Bord odobrava sve projekte te banke, pa je potrebna njihova podrška strategiji EBRD za Srbiju.

– Dosta su naučili o Srbiji tokom trodnevne, veoma intenzivne posete. Ova poseta je veoma vazna za naš dalji rad u Srbiji budući da Bord i više rukovodstvo EBRD-a odlučuju o aktivnostima kancelarije, tako što ih kancelarija predlaže, a oni razmatraju i odobravaju – rekao je Berg i podsetio da je u Srbiji boravilo 10 od ukupno 23 direktora, koji u Bordu predstavljaju 35 od ukupno 65 akcionara EBRD.

Posete Borda se obično organizuju svake tri do četiri godine a ovo je prvi put, nakon četiri godine, da su u ovom sastavu boravili u Srbiji.

Njihov zadatak je bolje upoznavanje sa zemljom, a nakon posete direktora Borda EBRD-a nema formalnih zaključaka kao nakon posete Misije MMF-a, niti zajedničke izjave.

Bord ima zadatak da o svojim zaključima obavesti rukovodstvo banke i druge članove Borda uz nadu lokalne kancelarije da će bolje razumevanje nakon posete, omogućiti bolju implementaciju strategije te banke u Srbiji.

– Želeli smo da im pomognemo da razumeju šta je najkorisnije od projekata EBRD-a u Srbiji, da vide što više toga i da podrže strategiju banke u Srbiji i da ona napreduje. Voleo bih da su mogli da ostanu duže u Srbiji i da su stigli da vide i više projekata i lepota ove zemlje. Ali mislim da je poseta bila uspešna – rekao je Berg.

Berg je naglasio da s obzirom da su direktori želeli da vide što je više moguće i u tri dana uspeli su da se sastanu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima u Vladi Srbije, ambasadorima, predstavnicima drugih međunarodnih finansijskih institucija koje rade u Srbiji, nevladinim organizacijama…

Prema njegovim rečima, EBRD je u 2015. u projekte u Srbiji uložila 480 mil EUR, što je veoma visok nivo i čini oko pet odsto ukupnog poslovanja EBRD-a.

Od kad ta banka posluje u Srbiji, uložila je 4,2 mlrd EUR, od čega oko 2,3 milijarde čini aktivni portfolio, pola u privatnom, a pola u javnomi sektoru.

– Neki od ključnih projekata na kojima ćemo raditi uključuju i dodatno finansiranje za bankarski sektor, što pomaže malim i srednjim preduzećima, zatim učešće u velikim infrastrukturnim projektima i privatizacijama kao što je deponija Vinča, Aerodrom i Telekom uz uporedno finansiranje sa srednjim i velikim investitorima“, rekao je Berg i dodao da je o svim tim pitanjima bilo reči tokom posete Borda direktora te institucije.