EBRD spremna za nove projekte u Srbiji – U planu investicije u poljoprivredu, sektor usluga i proizvodnju
| Izvor: RTS

Srbija, kao najveća ekonomija u regionu, ima ogroman potencijal za ulaganje posebno kada je reč o poljoprivredi, sektoru usluga i proizvodnji, rekao je za RTS predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju Daniel Berg uoči drugog Investicionog samita za zapadni Balkan, koji se održava u Londonu.

Samit u Londonu je i politički i ekonomski bitan jer pokazuje da zemlje mogu međusobno da sarađuju a takođe i da ekonomski nastupaju zajedno kao grupa.

– Sve zemlje zapadnog Balkana pojedinačno predstavljaju male ekonomije. Među njima Srbija je najveća ekonomija i ima najveći potencijal za ulaganje. Ukoliko se investitorima predstavi ceo region kao zajedničko mesto ulaganja onda to može da bude privlačno za njih – izjavio je Berg gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je istakao da je EBRD i do sada značajno ulagala u Srbiju, te je dodao da bi želili da ulažu i više.

– Pre svega želeli bi da ulažemo više u privatni sektor, poljorivredu, sektor usluga ali pre svega u proizvodnju. Radimo i sa vladom pre svega na investicijama u infrastrukturu – kazao je Berg.

Prema njegovim rečima izbori neće promeniti namere EBRD, koja očekuje da buduća vlada brzo nastavi sa reformama.

Kada je reč o samitu u Londonu, Berg očekuje da će se tamo pojaviti i investitori koji nikada nisu bili u regionu, a koji su spremni da ulažu.