EBRD ulaže više od 300 mil EUR u Srbiju tokom 2016. – Banka zainteresovana za privatizaciju Aerodroma i „Telekoma“
| Izvor: Beta

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Danijel Berg izjavio je da EBRD planira da i ove godine u region Zapadnog Balkana uloži više od milijardu evra, od čega je Srbiji namenila više od 300 miliona.
Berg je gostujući na RTS-u rekao da će EBRD preko banaka u mala i srednja preduzeća uložiti više od 100 mil EUR, a pokazuje interesovanjei za privatizaciju velikih sistema, poput Aerodroma „Nikola Tesla“ i „Telekoma“.

On je povodom privatizacije Aerodroma i „Telekoma“ rekao da je EBRD u kontaktu sa Vladom, sa kojom sarađuje i u domenu upravljanja, reforme državne uprave i javnih preduzeća.

– Mislim da su to samo dva od mogućih projekata na kojima možemo da radimo. Imamo i neke velike strane investicije i nadamo se daće odlučiti da dođu u Srbiju – rekao je Berg i dodao da je dolazak Kine u ovaj deo sveta veoma koristan.

Berg je podsetio da je Kina nedavno postala deoničar EBRD-ai dodao da se nada saradnji i sa kineskim investitorima koji dolaze u ovaj region.

On je podsetio da je prošle godine potpisana“Inicijativa upravljanja investicionom klimom“.

– Vlada ima pred sobom teške odluke u domenu privatizacije i kako bi klima za investicije bila atraktivnija. Mnogo je posla i Vlada bi odmah trebalo da počne da radi – rekao je Berg.

Prema njegovim rečima, EBRD ulaže više od milijardu evra u Zapadni Balkan i Srbija je u centru toga.

– Svake godine se trudimo da imamo iznad 300 mil EUR investicija u Srbiji. Neke godine će biti i više, kada radimo velike projekte. Prošle godine imali smo neke velike projekte tako da su te investicije porasle – rekao je Berg.

U EBRD-u misle da će ekonomski rast u Srbiji biti oko 2% i možda nešto malo veći iduće godine, rekao je prvi čovek te evropske banke.

Poručio je da je za ekonomski rast bitno sprovesti reformeali i privući male i velike investicije.

Dodao je i da je veoma važan dolazak kineskih investitora iulaganje u smederevsku železaru.