Ekskluzivna sorta iz Čelareva – KIKU jabuke osvajaju Srbiju, region, a uskoro i Rusiju
| Izvor: eKapija

KIKU trgovačka marka prepoznatljiva je po logou i plavo beloj markici Na imanju „Delta Agrara“ u Čelarevu u toku je prva komercijalna berba klupske KIKU jabuke, a za manje od deset dana naći će se i na policama marketa širom Srbije.

Ovo je treća godina kako KIKU jabuka rađa u voćnjaku „Podunavlje“, ali prva sa prinosom dovoljnim da zadovolji tržišne potrebe.

KIKU jabuke pripadaju sorti FIJU i redu klupskih jabuka, što znači da mogu da ih proizvode samo licencirani proizvođači, koji su u svom radu pokazali izuzetne rezultate, privrženost bezbednosti i kvalitet proizvoda. FUJI KIKU je druga sorta klupske jabuke sa kojom „Delta Agrar“ nastoji da upotpuni ukupnu ponudu jabuka na domaćem tržištu, a osim prava na proizvodnju, ova kompanija ima i ekskluzivno pravo distribucije KIKU jabuke za teritoriju Makedonije, BiH, Crne Gore i Albanije. Deo ovogodišnjeg roda otići će i put Rusije.

– KIKU jabuke zasađene su na oko 40h, što je desetina ukupnih zasada u našem voćnjaku, a ovogodišnji prinosi biće oko 60 tona po hektaru – kaže za „eKapiju“ Zoran Đogić, direktor voćarske proizvodnje „Delta Agrara“.

– To je vrlo dobar rezultat za ovako mlade zasade jer je proizvodnja izuzetno komplikovana, sa povećanim zahtevima za kvalitetom, a već naredne godine očekujemo pune prinose od oko 80 pa i 90 tona.

Kompanija „Delta Agrar“ pionir je u uvođenju klupskih jabuka na našem tržištu. Osim KIKU, od pre dvadesetak dana u prodaji se nalazi Modi, a 1. novembra počeće i berba klupske Pink Lady jabuke. Ideja klupske proizvodnje je da proizvodnja, skladištenje i pakovanje moraju biti isti svuda gde se ove jabuke proizvode, a klubovi su osmišljeni tako da okupljaju samo najbolje proizvođače.

– Pregovori sa vlasnicima licence traju dugo kako bi se ispitalo podneblje na kom se gaji jabuka, utvrdilo može li da postigne nivo suve materije koji joj je potreban, kvalitet u smislu boje i krupnoće kao što je propisano i da se vidi pouzdanost samog proizvođača i poverenje – objašnjava Đogić.
baner1
„Delta Agrar“ je prva kompanija koja je nakon pauze od 5 godina dobila pravo na proizvodnju KIKU jabuke, a pregovori sa italijanskim vlasnicima licence trajali su 2 godine.

Prepoznatljivost na tržištu i viša cena

FUJI KIKU jabuke izrazito su crvene boje, nastale ukrštanjem sorte crveni delišes i Ralls Janet. Prepoznatljive su po hrskavosti i specfično slatkom ukusu. Procenat voćnih šećera je čak 14,7%, jedna jabuka sadrži svega 50 kcal, a 85% ove jabuke čini voda. KIKU jabuke imaju najduži vek na polici, što znači da mogu da se skladište minimum 9 meseci pre nego promene izgled i nutritivne osobine, a ovu jabuku karakteriše i veća otpornost na bolesti tako da je za oko 50% manje puta prskana nego uobičajene komercijalne sorte.

Sorta FIJU je izvorno nastala u Japanu, a najviše se uzgaja u Kini. U Evropi se proizvodi u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Slovačkoj, a sa imanja u Čelarevu KIKU jabukama će se snabdevati ceo region.

Zbog svih standarada kvaliteta koje proizvodnja ovih jabuka treba da ispuni cena će, kaže Jelena Toskić, direktorka stručne službe i marketinga u „Delta Agrar“, biti za 20-30% viša od „komercijalnih sorti“.

– Maloprodajna cena bi tek trebalo da se formira. Biće dovoljno jabuka za domaće tržište a krenućemo i distribuciju na tržištu regiona, kao i izvoz u Rusiju.

U voćnjaku u Čelarevu za vreme berbe dnevno bude angažovano od 600 do 1.000 sezonaca U kompaniji „Delta Agrar“ kažu da poslednjih godina u Rusku federaciju odlazi 80% ukupne količine jabuka koje proizvedu i otkupe, a samo tokom 2013. u ovu zemlju je izvezeno 30.000 tona.

Ove godine na imanju „Delta Agrara“ u Čelarevu biće proizvedeno 17.000 tona svih sorti jabuka.

Kvalitet

Ukupna površina voćnjaka „Podunavlje“ prostire se na oko 400 ha, a celokupna proizvodnja jabuke u „Delta Agraru“ odvija se po GLOBAL GAP sistemu, čiju licencu kompanija obnavlja sedmu godinu za redom. Osim toga u Čelarevu je pre godinu dana implementiran i HACCP standard, a tokom ove godine kapaciteti hladnjače za skladištenje voća povećani su na 13.000 tona.

Poklon osnovcima

Novinarske ekipe iz Beograda i Novog Sada imale su u petak (17. oktobra 2014. godine) priliku da prisustvuju prvoj komercijalnoj berbi KIKU jabuka u Čelarevu. Simboličnim angažovanjem, novinari su pakovali KIKU jabuke za učenike lokalne Osnovne škole „Zdravko Čelar“ koji su organizovali likovni konkurs na temu jabuke „Delta agrar“.