Ekskluzivna sorta iz Čelareva – KIKU jabuke osvajaju Srbiju, region, a uskoro i Rusiju

Ekskluzivna sorta iz Čelareva – KIKU jabuke osvajaju Srbiju, region, a uskoro i Rusiju
| Izvor: eKapija

KIKU trgovačka marka prepoznatljiva je po logou i plavo beloj markici Na imanju „Delta Agrara“ u Čelarevu u toku je prva komercijalna berba klupske KIKU jabuke, a za manje od deset dana naći će se i na policama marketa širom Srbije.

Ovo je treća godina kako KIKU jabuka rađa u voćnjaku „Podunavlje“, ali prva sa prinosom dovoljnim da zadovolji tržišne potrebe.

KIKU jabuke pripadaju sorti FIJU i redu klupskih jabuka, što znači da mogu da ih proizvode samo licencirani proizvođači, koji su u svom radu pokazali izuzetne rezultate, privrženost bezbednosti i kvalitet proizvoda. FUJI KIKU je druga sorta klupske jabuke sa kojom „Delta Agrar“ nastoji da upotpuni ukupnu ponudu jabuka na domaćem tržištu, a osim prava na proizvodnju, ova kompanija ima i ekskluzivno pravo distribucije KIKU jabuke za teritoriju Makedonije, BiH, Crne Gore i Albanije. Deo ovogodišnjeg roda otići će i put Rusije.

– KIKU jabuke zasađene su na oko 40h, što je desetina ukupnih zasada u našem voćnjaku, a ovogodišnji prinosi biće oko 60 tona po hektaru – kaže za „eKapiju“ Zoran Đogić, direktor voćarske proizvodnje „Delta Agrara“.

– To je vrlo dobar rezultat za ovako mlade zasade jer je proizvodnja izuzetno komplikovana, sa povećanim zahtevima za kvalitetom, a već naredne godine očekujemo pune prinose od oko 80 pa i 90 tona.

Kompanija „Delta Agrar“ pionir je u uvođenju klupskih jabuka na našem tržištu. Osim KIKU, od pre dvadesetak dana u prodaji se nalazi Modi, a 1. novembra počeće i berba klupske Pink Lady jabuke. Ideja klupske proizvodnje je da proizvodnja, skladištenje i pakovanje moraju biti isti svuda gde se ove jabuke proizvode, a klubovi su osmišljeni tako da okupljaju samo najbolje proizvođače.

– Pregovori sa vlasnicima licence traju dugo kako bi se ispitalo podneblje na kom se gaji jabuka, utvrdilo može li da postigne nivo suve materije koji joj je potreban, kvalitet u smislu boje i krupnoće kao što je propisano i da se vidi pouzdanost samog proizvođača i poverenje – objašnjava Đogić.
baner1
„Delta Agrar“ je prva kompanija koja je nakon pauze od 5 godina dobila pravo na proizvodnju KIKU jabuke, a pregovori sa italijanskim vlasnicima licence trajali su 2 godine.

Prepoznatljivost na tržištu i viša cena

FUJI KIKU jabuke izrazito su crvene boje, nastale ukrštanjem sorte crveni delišes i Ralls Janet. Prepoznatljive su po hrskavosti i specfično slatkom ukusu. Procenat voćnih šećera je čak 14,7%, jedna jabuka sadrži svega 50 kcal, a 85% ove jabuke čini voda. KIKU jabuke imaju najduži vek na polici, što znači da mogu da se skladište minimum 9 meseci pre nego promene izgled i nutritivne osobine, a ovu jabuku karakteriše i veća otpornost na bolesti tako da je za oko 50% manje puta prskana nego uobičajene komercijalne sorte.

Sorta FIJU je izvorno nastala u Japanu, a najviše se uzgaja u Kini. U Evropi se proizvodi u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Slovačkoj, a sa imanja u Čelarevu KIKU jabukama će se snabdevati ceo region.

Zbog svih standarada kvaliteta koje proizvodnja ovih jabuka treba da ispuni cena će, kaže Jelena Toskić, direktorka stručne službe i marketinga u „Delta Agrar“, biti za 20-30% viša od „komercijalnih sorti“.

– Maloprodajna cena bi tek trebalo da se formira. Biće dovoljno jabuka za domaće tržište a krenućemo i distribuciju na tržištu regiona, kao i izvoz u Rusiju.

U voćnjaku u Čelarevu za vreme berbe dnevno bude angažovano od 600 do 1.000 sezonaca U kompaniji „Delta Agrar“ kažu da poslednjih godina u Rusku federaciju odlazi 80% ukupne količine jabuka koje proizvedu i otkupe, a samo tokom 2013. u ovu zemlju je izvezeno 30.000 tona.

Ove godine na imanju „Delta Agrara“ u Čelarevu biće proizvedeno 17.000 tona svih sorti jabuka.

Kvalitet

Ukupna površina voćnjaka „Podunavlje“ prostire se na oko 400 ha, a celokupna proizvodnja jabuke u „Delta Agraru“ odvija se po GLOBAL GAP sistemu, čiju licencu kompanija obnavlja sedmu godinu za redom. Osim toga u Čelarevu je pre godinu dana implementiran i HACCP standard, a tokom ove godine kapaciteti hladnjače za skladištenje voća povećani su na 13.000 tona.

Poklon osnovcima

Novinarske ekipe iz Beograda i Novog Sada imale su u petak (17. oktobra 2014. godine) priliku da prisustvuju prvoj komercijalnoj berbi KIKU jabuka u Čelarevu. Simboličnim angažovanjem, novinari su pakovali KIKU jabuke za učenike lokalne Osnovne škole „Zdravko Čelar“ koji su organizovali likovni konkurs na temu jabuke „Delta agrar“.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *