„Elektroprivreda Srbije“ planira da zaposli 1.000 mladih stručnjaka – Studenti Beogradskog univerziteta idu na praksu u EPS
Izvor: Tanjug

foto: Valeri Potapova/shutterstock.com Direktor „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović je izjavio u sredu, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji tog preduzeća sa više fakulteta Beogradskog univerziteta, da su EPS-u potrebni mladi stručnjaci i da je u planu da se u naredne dve do tri godine zaposli oko 1.000 najboljih studenata.

Obradović je sa dekanima Elektrotehničkog, Mašinskog, Ekonomskog, Rudarsko-geološkog, Pravnog i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu potpisao sporazum koji predviđa da studenti sa tih fakulteta idu na praksu u EPS, a oni najbolji će moći i da se zaposle.

– Ne mogu sada tačno da kažem kada ćemo doći do te brojke od 1.000 ljudi, ali moja je ideja da se u naredne dve, tri godine približimo što više toj cifri. Trenutno smo u pregovorima sa Vladom Srbije u vezi sa strategijom EPS-a u kojoj definišemo, između ostalog, kretanje broja zaposlenih u narednom periodu – rekao je Obradović.

On je rekao da će se tačan broj znati kada bude usvojena strategija i dugoročan plan zapošljavanja. – To više nije tajna da EPS ne samo da je stara kompanija i među najstarijim već da nam fale mladi stručnjaci koji treba sutra da budu baza top i srednjeg menadžmenta – naglasio je Obradović.

Obradović je poručio da će EPS, kao najveća kompanija u Srbiji, širom otvoriti vrata za najbolje studente i dodao da će svi konkursi biti javni i transparentni i da neće biti stranačkog zapošljavanja.

foto: Syda Productions/shutterstock.com Čelnik EPS-a ističe da EPS pre svega čine ljudi i da je cilj da se u okviru reforme tog preduzeća što bolje reorganizuje radna snaga i iz nje izvuče makasimum. On je podsetio da je EPS pre skoro 20 godina primio više od 1.000 studenata sa najboljih fakulteta i da je cilj da se to ponovi.

Prema njegovim rečima, zaposleni u top i srednjem menadžmentu u EPS-u su pri kraju karijere i „jednom nogom u penziji“, tako da je potrebno formiranje nove baze stručnjaka koja će stasati tek za 10 do 15 godina. – Uspeh EPS-a će zavisiti od toga da li će imati kvalitetne ljude – rekao je Obradović dodajući da EPS ne bi trebalo da spada u klasičan javni sektor.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević je rekao da je EPS okosnica privrednog razvoja Srbije i da je to preduzeće uvek radilo u teškim uslovima. On je ukazao da su EPS-u neophodni mladi stručnjaci i obnova kadra, s obzirom da EPS mora da se takmiči na tržištu. – Moramo da dovedemo u EPS mlade i ambiciozne, kao i da ih posle zadržimo – rekao je on.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović je rekao da bi trebalo aktivirati Karijerni centar Univerziteta tako što bi se direktnim kontaktom kompanijama predstavljali najbolji studenti, dok je prorektor za poslovanje i razvoj kadrova Univerziteta u Beogradu Živan Lazović rekao da je za taj univerzitet veoma značajno to što će studenti moći da primene i uvećaju svoje znanje na praksi u EPS-u.