ENECA podržao 490 preduzetnika u Srbiji – Konkurs „Pokreni se za posao“ otvoren do 29. februara
| Izvor: Tanjug

Posredstvom Nevladine organizacije ENECA, kroz program „Pokreni se za posao“, 490 preduzetnika u Srbiji dobilo je za šest godina podršku u opremi za razvoj poslovne ideje, izjavio je u petak, 12. februara 2016. godine u Jagodini menadžer programa Aleksandar Ilić.

Konkurs za ovu godinu, na kome se dodeljuje bespovratni iznos od 240.000 dinara u opremi da bi se pokrenuo ili unapredio posao, otvoren je do 29. februara, a lice koje dobija pomoć u obavezi je da investira i svojih 20% sredstava, precizirao je Ilić u izjavi novinarima.

Pored opreme, besplatna je obuka za proizvodnju, marketing i prodaju.

Program je prve tri godine realizovan samo na teritoriji grada Niša i tamo su podržana 163 biznismena, a nakon toga je raspisan nacionalni konkurs i svake godine se dodeljuje stotinu donacija. Sredstva se dodeljuju za oblast proizvodnje, zanatstva, poljoprivredu i usluge.

U centralnoj Srbiji od 35 preduzetnika koji su dobili sredstva, za proizvodnu delatnost odlučilo se njih 24, a ostali za poljoprivredu i usluge, rekao je Ilić i napomenuo da „svi mali biznismeni koji su dobili podršku uspešno rade“.

Program je namenjen razvoju preduzetništva, pre svega mladima, ženama, samohranim roditeljima i socijalno ugroženima, a ima i podršku kompanije „Philip Morris“.