Energotehnika Južna Bačka šalje godišnje oko 350 radnika na rad u Nemačku
| Izvor: Dnevnik

Energotehnika Južna Bačka otvoriće uskoro u Novom Sadu novu halu od 1.600 kvadratnih metara, pod čijim krovom će se smestiti pogon za proizvodnju visokotehnoloških proizvoda iz oblasti automatike, ali i edukativni centar u kojem će godišnje oko 350 radnika biti obučavano za rad u Nemačkoj.

Zamenik direktora tog preduzeća Davor Krmpot kaže da će polaznici edukativnog centra imati prilike da stiču znanje i praksu, dok će iz drugog, proizvodnog dela hale, takođe put inostranstva odlaziti savremeni proizvodi elektroopreme.

Ta investicija, vredna 1,4 mil EUR, rezultat je uspešne troipogodišnje saradnje novosadskog lidera na tržištu energetike u Srbiji i vodeće nemačke kompanije u oblasti elektroinstalacija R+S solutions koja će omogućiti stručno osposobljenom kadru iz Srbije da u Nemačkoj nastavi svoj rad.

Krmpot ističe da je saradnja Energotehnike i nemačkog partnera rezultovala formiranjem zajedničke kompanije RSE solutions GmbH u Fuldi, gde radi više stotina radnika koji su uspešno završili obuku u edukativnom centru u Novom Sadu.

Da bi postali deo tog programa obuke, kandidati treba da se jave na konkurs koji Energotehnika Južna Bačka periodično raspisuje, kao i da imaju najmanje srednje obrazovanje elektrostruke, najmanje dve godine radnog iskustva i da nisu krivično osuđivani.

– Obuka traje četiri meseca. Veoma je zahtevna i sastoji se od intenzivnog učenja nemačkog jezika, a takođe i praktične i teorijske obuke iz oblasti struke. Nakon prolaska obuke, kandidati se ponovo testiraju, što je završni stepen selekcije. Oni kandidati koji uspešno polože test, imaju mogućnost da zasnuju radni odnos na određeno vreme za našu kompaniju u Nemačkoj – kaže Krmpot.

Kako je rekao, od sledeće godine u planu je i proširivanje obuke na druge, prvenstveno mašinske struke – zavarivače i bravare – jer u Nemačkoj takođe postoji potreba za tim majstorima, a u novosadskoj kompaniji žele da zadrže standard proizvodnje kvalitetnih kadrova u Srbiji za rad u njihovoj firmi u Nemačkoj.