EU daje Srbiji dodatnih 166,4 mil EUR za evrointegracije – Novac za inovacije, lokalni razvoj, mala i srednja preduzeća…
| Izvor: Beta

Evropska unija (EU) odlučila je da dodeli dodatnih 166,4 mil EUR za podršku pristupanju Srbije EU i ta bespovratna pomoć moći će da se iskoristi u naredne 3-4 godine, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Taj novac će biti iskorišćen za podsticanje konkurentnosti i inovacija, podršku malim i srednjim preduzećima, podršku lokalnom razvoju, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, finansiranje učešća Srbije u programima EU, razvoj zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta, sprovođenje standarda EU i pristupnim pregovorima.

Pomoć je namenjena i akcionim planovima Srbije u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, unapređenju upravljanja granicama i kontrole migracija, kao i suzbijanju prekograničnog kriminala.

– Sa više od 3 mlrd EUR bespovratne pomoći od 2001. i planiranih milijardu evra u naredne četiri godine, EU je daleko najveći partner Srbije – navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Michael Davenport izjavio je da nova podrška Srbiji pokazuje koliko je EU ozbiljna u pogledu njene evropske budućnosti.

– Nastavićemo da podržavamo modernizaciju Srbije i donosimo konkretne prednosti građanima – kazao je Devenport.