EU dodeljuje 5,4 mil EUR bespovratne pomoći za prekograničnu saradnju Srbije i BiH – Prijava projekata do 16. novembra

U okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014-2020, za koji je EU izdvojila 14 mil EUR, u toku je prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata.

U prvoj fazi ovog programa koji je otvoren do 16. novembra 2017. korisnicima će biti na raspolaganju 5,4 mil EUR, a projekti koji mogu biti prijavljeni odnose se na oblasti zaštite životne sredine i promocije biodiverziteta za koje je predviđeno 3,6 mil EUR, kao i promocije kulturnog identiteta za koje je izdvojeno 1,8 mil EUR.

Kako je navedeno u pozivu, u okviru projekata unapređenja održivog planiranja u oblasti životne sredine i podsticanja biodiverziteta potrebno je da se zaštite rečni slivovi Save i Drine. Takođe, jedan od planiranih ciljeva je i veća efikasnost javnih službi u upravljanju čvrstim otpadom i otpadnim vodama.

– Rezultati koji se očekuju sprovođenjem ovih projekata su podizanje nivoa svesti o izvorima zagađenja vode, informisanje građana i preduzeća o održivom ponašanju u oblastima čvrstog otpada i zaštite vode, zatim stvaranje administrativnih i prostornih uslova za održivo upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama, kao i obuka i povećanje kapaciteta osoblja u javnim komunalnim preduzećima – navodi se u pozivu.

Kada je reč o jačanju kulturnog identiteta programskog područja, očekivani rezultati su prekogranično održavanje kulturnih i sportskih događaja, simpozijuma i radionica. Takođe, u okviru jačanja kulturnog identiteta cilj je i bolje očuvanje istorijskog i prirodnog nasleđa i tradicije.

– Ovo bi se postiglo posebnim stručnim intervencijama usmerenim na zaštitu i promociju istorijskog nasleđa i kulturnih tradicija, zatim malim infrastrukturnim radovima na restauraciji i očuvanju istorijskih ili umetničkih lokacija. Očekivani rezultati su i razvoj novih i unapređenje postojećih muzejskih kolekcija i izložbi, kao i umrežavanje između različitih sektora u cilju efikasnije i atraktivnije turističke ponude – stoji u pozivu.

Program je u Srbiji usmeren na gradove i opštine Sremskog, Mačvanskog, Zlatiborskog i Kolubarskog okruga.

Projekti mogu trajati između 12 i 18 meseci, a u prvoj fazi, za koju je poziv otvoren do 16. novembra, dostavlja se samo sažetak projekta, jer se u toj fazi ocenjuje relevantnost.

EU dodeljuje novac u vidu donacije, odnosno kao bespovratnu finansijsku pomoć u iznosu do maksimalno 85% ukupne vrednosti projekta.