intervju za posao

EU traži manje nameta za privrednike u Srbiji i sektorski pristup izradi nove industrijske strategije

EU traži manje nameta za privrednike u Srbiji i sektorski pristup izradi nove industrijske strategije
| Izvor: Blic

Predstavnici Evropske komisije juče (28. marta 2017. godine) su stigli u Beograd gde će sa predstavnicima Ministarstva privrede i srpskih vlasti definisati uslove za zatvaranje poglavlja 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici, saznaje Blic.

Ono što će biti njihova sugestija, pošto u ovom poglavlju nema formalnih zahteva, odnosi se na izradu industrijske strategije, u kojoj umesto sadašnjeg sveoubuhvatnog pristupa mora da se primeni sektorski. Drugim rečima, prilikom kreiranje politike i podrške razvoju privrede, Vlada će morati da definiše mere odvojeno za četiri sektora i to za prehrambenu industriju, industriju gume i plastike, metala i mašinstva i drvoprerađivačku industriju.

Neizvesno je, kako objašnjava izvor Blica iz Vlade, da li će i IT sektor biti izdvojen kao poseban sektor ili će biti integrisan kroz ova četiri.

– U 2016. godini Ministarstvo privrede je otpočelo pripreme kako bi se u ovoj oblasti uskladili sa standardima EU koji podrazumevaju definisanje potencijala kroz sektore, a ne na nivou cele privrede. Na osnovu definisane metodologije određena su četiri sektora za koje će u 2017. godini biti urađene sektorske strategije. To znači da će postojeća strategija razvoja industrije Srbije od 2011. do 2020. morati da se promeni kako bi se uspostavili pravilni sektorski prioriteti i mere za njihovu podršku. Pored toga, EK će tražiti i da se smanji broj nameta za privredu, a ima ih 385, kako bi se troškovi sa sadašnjih 20 mil EUR, do 2020. godine sveli na 18 mil EUR – kaže sagovornik Blica.

Iz Vlade nisu želeli da komentarišu saznanja Blica.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *