EU traži manje nameta za privrednike u Srbiji i sektorski pristup izradi nove industrijske strategije
| Izvor: Blic

Predstavnici Evropske komisije juče (28. marta 2017. godine) su stigli u Beograd gde će sa predstavnicima Ministarstva privrede i srpskih vlasti definisati uslove za zatvaranje poglavlja 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici, saznaje Blic.

Ono što će biti njihova sugestija, pošto u ovom poglavlju nema formalnih zahteva, odnosi se na izradu industrijske strategije, u kojoj umesto sadašnjeg sveoubuhvatnog pristupa mora da se primeni sektorski. Drugim rečima, prilikom kreiranje politike i podrške razvoju privrede, Vlada će morati da definiše mere odvojeno za četiri sektora i to za prehrambenu industriju, industriju gume i plastike, metala i mašinstva i drvoprerađivačku industriju.

Neizvesno je, kako objašnjava izvor Blica iz Vlade, da li će i IT sektor biti izdvojen kao poseban sektor ili će biti integrisan kroz ova četiri.

– U 2016. godini Ministarstvo privrede je otpočelo pripreme kako bi se u ovoj oblasti uskladili sa standardima EU koji podrazumevaju definisanje potencijala kroz sektore, a ne na nivou cele privrede. Na osnovu definisane metodologije određena su četiri sektora za koje će u 2017. godini biti urađene sektorske strategije. To znači da će postojeća strategija razvoja industrije Srbije od 2011. do 2020. morati da se promeni kako bi se uspostavili pravilni sektorski prioriteti i mere za njihovu podršku. Pored toga, EK će tražiti i da se smanji broj nameta za privredu, a ima ih 385, kako bi se troškovi sa sadašnjih 20 mil EUR, do 2020. godine sveli na 18 mil EUR – kaže sagovornik Blica.

Iz Vlade nisu želeli da komentarišu saznanja Blica.