Evo gde će sladoled ovog leta biti najjeftiniji – Kugla od 10 do 160 dinara
| Izvor: Blic

Kuglu sladoleda u Srbiji možete pojesti i za samo deset dinara, ali ima mesta gde ćete za to zadovoljstvo morati da platite i više od 100 dinara.

Apsolutni rekorder po jeftinoći je Pirot, koji drži cenu od 10 dinara, dok u Beogradu kugla košta i do 160 dinara.

U Smederevu kugla u poslastičarnici košta od 50 do 60 dinara. Uz to treba računati i na kornet, koji je 20, 25 ili 30 dinara, u zavisnosti od toga da li je „običan“, „keks“ ili „sa ukusima“.

U Kraljevu su cene sladoleda koji se prodaju na ulici uglavnom slične. Kugle su od 30 do 50 dinara, dok se sladoledi na točenje prodaju po ceni od 30 i 40 dinara za najmanji kornet. Sladoledžije u Kraljevu kažu da najčešće prodaju sladoled na točenje.

– Najčešće prodajemo najjeftinje sladolede na točenje. Za toliko ljudi imaju novca. Prodaju se i oni srednji od 60 dinara, najveći od 100 dinara ipak retko – kaže za Blic prodavac Asimi Benbela.

Kugla sladoleda u Novom Sadu košta od 40 do 80 dinara, a u većini poslastičarnica u centru grada je 50. Novije poslastičarnice su uglavnom moderne i popularne, a time i skuplje. Najskuplje su one sa ponudom organskih proizvoda, sa prelivima po izboru.

Običan fišek ne košta ništa, a za čokoladni je potrebno izdvojiti dodatnih 30 dinara.

U restoranima brze hrane u ponudi su sladoledi od 120 do 160 dinara, a za njima vlada najveće interesovanje. Cena im je pristupačna, a postoji mogućnost da uz bazu sladoleda od vanile ili čokolade sami ljubitelji ove poslastice biraju slatke priloge i dekoracije.

U već pomenutom Pirotu kugla u centru košta 20 dinara, a na manje prometnim lokacijama samo 10.

S druge strane, najviše cene su u Beogradu, gde je, za razliku od juga Srbije, platežna moć najveća i koji posećuje mnogo turista. U skladu s tim, otvara se sve više sladoledžinica sa neobičnim dizajnom enterijera. Jedan ukus sladoleda košta između 110 i 160 dinara za kuglu ili lopaticu od 75 grama. Sto grama kvalitetnog točenog sladoleda se može kupiti za 130 dinara.

– Mi nemamo uobičajene kugle, jer sladoled sipamo spatulama i lopaticama. Činijica sa jednim ukusom košta 160, sa dva 260, a tri ukusa 350 dinara. Najpopularniji sladoled ovih dana je bela čokolada sa malinom – rekla nam je jedna prodavačica.

Sladoledi nisu izloženi, već ih vade iz rashladnih metalnih poklopljenih pregrada. Novina u ponudi je sorbe – sladoled na bazi vode. Sladoledi na točenje su retki u centru Beograda. S druge strane, neke poslastičarnice prodaju ih i na kilo za 800-1.200 dinara.

Prodaju i pola kugle

Cena kugle sladoleda u Kikindi je 50 dinara, koliko je bila i prošle godine. Ova cena važi za sve vrste sladoleda, čak i onog za dijabetičare, koji nude neke poslastičarnice. Zanimljivo je da se ponegde može kupiti i pola kugle, što mnogi koriste da iskombinuju više ukusa.