Evropa traži zanatlije – Dualno obrazovanje šansa za zapošljavanje i veći privredni razvoj
| Izvor: Novosti

Državni sekretar nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Hans Joakim Fuhtel u Leskovcu je promovisao dualno obrazovanje, kao šansu za smanjenje nezaposlenosti mladih i veći privredni razvoj.

Tokom boravka u leskovačkoj Školi za tekstil i dizajn, gost je posetio i trening-centar čije je otvaranje podržala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a u kome se odvija bazična praktična nastava koja se, potom, nastavlja u ovdašnjim pogonima fabrike čarapa „Falke“.

– Evropi je, posebno u tekstilnoj industriji, potrebna kvalitetna radna snaga, pa apelujemo na roditelje da ne pripremaju decu za fakultete i više škole, već da ih motivišu na završavanje stručnih škola koje će im, kroz dualno obrazovanje, omogućiti veću šansu da dođu do posla – rekao je Fuhtel.

GIZ takođe najavljuje i javno-privatno partnerstvo sa kompanijom „Falke“ zahvaljujući kojem će ova fabrika u narednih godinu dana dobiti 50 mladih i stručnih radnika, a Fuhtel je tokom posete Leskovcu obišao i romsku zajednicu i tom gradu, za čije je zapošljavanje nemački „Help“ izdvojio više od 1 milion EUR.

Domaćin

Hans Joakim Fuhtel je razgovarao i sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, koji je podsetio na to da će grad na Veternici, zahvaljujući višemilionskoj podršci Nemačke razvojne banke, obnoviti 40 kilometara vodovodne mreže, te naglasio da je ovdašnja lokalna samouprava među prvima u Srbiji obezbedila uslove za dolazak trgovinskog lanca „Lidl“.