Evropska podrška mladim preduzetnicima sa juga Srbije – EU i Vlada Švajcarske podstiču lokalnu privredu i nova zapošljavanja
| Izvor: eKapija

Dvadeset dvoje mladih ljudi iz 14 opština sa jugoistoka i jugozapada Srbije pokrenuće svoja preduzeća uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, koje su preko razvojnog programa Evropski PROGRES opredelile 183.307 EUR za aktivnosti koje za cilj imaju podsticanje preduzetništva među mladima.

Mladi preduzetnici i preduzetnice koji, između ostalih delatnosti, planiraju da se bave informacionim tehnologijama i dizajnom, proizvodnjom odeće, preradom i konzervisanjem voća i povrća, dobiće opremu kako bi otpočeli poslovanje.

– Evropska unija i Vlada Švajcarske podržale su mlade ljude iz programskih opština da razviju svoje poslovne ideje i osnuju svoj posao, što će pozitivno uticati ne samo na njihove i živote njihovih porodica, već i na lokalnu privredu. Mladi preduzetnici i preduzetnice na ovaj način daju odličan primer svojim vršnjacima, a zajedno doprinosimo rešavanju problema nezaposlenosti u ovom segmentu populacije – rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

– Pokretanje sopstvenog biznisa mi je bio cilj otkako sam završio školovanje, a namera mi je da u ovaj kreativni posao uključim i druge mlade ljude iz mog grada – rekao je Nikola Cvetković iz Vranja, koji je će uz podršku Evropskog PROGRESa pokrenuti preduzeće koje će se baviti štampom na tekstilu.

Tokom trajanja javnog poziva Evropski PROGRES je organizovao devet info sesija koje su okupile više od 200 učesnika i učesnica, a na konkurs su stigle 92 prijave.

– Mladima ideja svakako ne manjka, ali je potrebno da ih ohrabrimo i podržimo, a podrška je posebno važna na početku jer pokretanje vlastitog biznisa predstavlja važan korak u životu jedne mlade osobe – istakla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Ona je dodala da će Program budućim mladim preduzetnicima i preduzetnicama pružiti obuku i mentorsku podršku na početku poslovanja u oblastima poslovnog upravljanja, marketinga i planiranja, kako bi se obezbedila održivost njihovih biznisa.

Registracija novih preduzeća i nabavka opreme započeće od oktobra 2016. godine, a lista odobrenih projekata dostupna je na veb sajtu Evropskog PROGRESa.