Evropska podrška za 21 preduzetnicu sa juga Srbije – Ženskom biznisu potrebna veća pomoć
| Izvor: Južne vesti

Kako bi pokrenula ili poboljšala svoj biznis, 21 preduzetnica iz nerazvijenih opština Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Nišavskog okruga dobila je nedavno pomoć u opremi preko konkursa razvojnog programa „Evropski progres“.

Najviše žena pokrenulo je posao u oblasti prerade i konzervisanja voća i povrća, proizvodnje odeće, proizvodnje proizvoda od papira i kartona, kao i u delatnosti medicinske i stomatološke usluge.

Preduzetnice su pored opreme kroz aktivnosti „Evropskog progresa“ ovladale i znanjima o marketingu, prodaji, porezima i pravnim aspektima poslovanja. Njima će biti pružena mentorska i stručna pomoć u vođenju posla. Procena je da će do kraja 2017. godine ova pomoć doprineti otvaranju bar 40 novih radnih mesta.

– Kada 21 žena stupa na put da osnuje svoj vlastiti posao sa izgledima da otvore još novih radnih mesta, to odmah znači bolji život za njihove porodice, a pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju i bolji životni standard građana i građanki – rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski Progres.

U ukupnom broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji žene su vlasnici ili menadžeri u njih 31%, što je slično situaciji u evropskim zemljama. Iako žene čine 52% populacije u Evropskoj uniji, samo 34% njih je samozaposlenih, a 30% su pokrenule neko preduzeće.

Kako navode u Evropskoj mreži preduzetništva Srbija, utisak je da je podrška ženskom preduzetništvu u najvećoj meri stihijska, a da održivost mnogih aktivnosti nestaje sa okončanjem donatorskih programa.

Činjenica je da se žene teže odlučuju da započnu sopstveni biznis, a i kada startuju najčešće to čine uz podršku svoje porodice. U Srbiji se žene odlučuju za otvaranje preduzeća većinom iz nužde, dok u razvijenijim zemljama to čine jer im se pruža dobra prilika da realizuju svoje poslovne ideje – navode u Evropskoj mreži.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić kaže da je stopa gašenja ženskih preduzeća u Srbiji 47%, te da je „održivost ovih preduzeća ključni izazov za one koji se bave politikom razvoja preduzetništva u Srbiji, posebno u kontekstu evropskih integracija“.

– Ako znamo da je 99% ženskih preduzeća u Srbiji mikro veličine i da je pri tom usmereno skoro isključivo na lokalno tržište, onda se moramo zapitati da li nam uključivanje u šire evropsko tržište donosi benefite za ovu grupu preduzeća ili ćemo im preporučiti da se nadaju da proces integracija traje što duže, jer će upravo toliko biti produžen i njihov život… Da se stvari ne bi prepustile stihiji, postoje definisane mere i preporuke – istakla je Popović Pantić.