Evropski novac sve dostupniji – EU opredelila više od 55 mlrd EUR za projekte iz trećih zemalja
| Izvor: eKapija

O mogućnostima finansiranja iz EU fondova i načinu na koji Brisel funkcioniše, u četvrtak (4. juna 2015. godine) je na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba govorio dr Draško Veselinovič, dugogodišnji finansijski stručnjak i aktuelni predsednik Slovenačke organizacije za privredu i razvoj (SBRA) koja već 15 godina funkcioniše u Briselu.

Misija ovog udruženja je pomoć i usmeravanje svojih članova, kako da na pravi način konkurišu sa svojim projektima i obezbede sredstva za finansiranje iz evropskih fondova.

Kako je rekao Veselinovič, nedavno je obajavljena nova finansijska perspektiva EU, te će budžet ove zajednice do 2020. godine iznositi 960 mlrd EUR. Čak 20% ovih sredstava namenjeno je programima za istraživanje, edukaciju, zdravstvo, mala i srednja preduzeća, dok će 6%, ili oko 55 mlrd EUR, biti namenjeno trećim zemljama koje nisu članice EU, u čemu leži i velika mogućnost za kompanije iz Srbije.

– Preduzeća su sada mnogo aktivnija u želji da dobiju sredstva za svoje projekte, što zbog krize na tržištu što zbog nove finansijske politike EU. Interesovanje za tendere je možda veće nego ikada, a prosek prolaznosti projekata je 15%.

Evropskoj uniji su, precizirao je Veselinovič, posebno interesantni projekti koji se donose inovacije, nove ideje, odnose se na mlade i mobilnost, zatim zaštitu životne sredine, kao i oni koji podrazumevaju inkluziju posebno ranjivih socijalnih grupa, poput osoba sa invaliditetom.

Kao najpopularnije programe iz kojih se mogu dobiti sredstva, on je naveo Horizon 2020 za istraživanje i inovacije ukupne vrednosti 80 mlrd EUR, COSME za razvoj malog i srednjeg preduzetništva (2,3 mlrd EUR), Erasmus + za obrazovanje i razmenu studijske prakse (18 mlrd EUR), Creative Europe za kulturu (1,8 mlrd EUR), LIFE + za ekološke i projekte za zaštitu životne sredine (3,6 mlrd EUR).

Dr Draško Veselinovič Osim gosta iz Brisela, na sastanku SPK-a predstavio se i beogradski Fakultet organizacionih nauka (FON), koji zajedno sa Fakultetom za upravu iz Slovenije sa Univerziteta u Ljubljani sprovodi master akademske/magistarske studijske programe Menadžment u upravi.

Studijski programi sadrže obavezu studenta da uspešno završi deo studija na partnerskom univerzitetu, a nakon završetka studija studenti dobijaju zvanje master menadžer u oblasti menadžment u upravi i zajedničku diplomu koju potpisuju dva rektora i dva dekana.

O predsnostima ovakvog studijskog programa govorila je prof dr Mirjana Drakulić, profesorka na FON-u.

Ovaj master studijski program koncipiran je i kao osnova za nastavak studiranja na doktorskim studijama iz oblasti menadžmenta, organizacije i uprave. Studijski program se uspešno realizuje duži niz godina i prvi je zajednički međunarodni program u Srbiji i Sloveniji, a podrazumeva mobilnost studenata i nastavnika oba partnerska fakulteta.
baner1
Ona je podsetila i na sporazum o saradnji koji je ovaj fakultet potpisao sa Slovenačkim poslovnim klubom u decembru prošle godine, čime je dogovoreno sprovođenje master akademskog studijskog programa „Menadžment u upravi“, kao i realizacija programa prakse studenata u nekoj od firmi članica Slovenačkog poslovnog kluba koje posluju u Srbiji.

Junski sastaanka klub održan je u hotelu „Crystal“ na Vračaru, a predsednica Danijela Fišakov najavila je do kraja meseca još 3 okupljanja za članove: dva radna doručka i jedan događaj iznenađenja.