Evropsko tržište otvoreno za robu i investicije iz Srbije – Potrebno obučiti domaće kompanije za korišćenje novca iz fondova EU
| Izvor: Tanjug

Privrednici u Srbiji idu u korak sa usklađivanjem sa evropskim standardima i primenom direktiva, kao i pozitivnih iskustava iz prakse evropskih država, ali dodatne napore treba usmeriti ka zaštiti domaćih proizvođača i trgovaca i smanjenju administrativnih barijera u prometu robe i usluga, ocenio je danas predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ Miodrag Kostić.

Kostić je, na sastanku članova Privrednika sa šeficom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanjom Miščević i njenim timom, istakao da je evropsko tržište otvoreno za robu i investicije iz Srbije i regiona, ali da je tu šansu moguće znatno više iskoristiti ukoliko bi se, na primer, samo poljoprivredna proizvodnja uvećala za dva do tri puta.

– Dodatne napore treba usmeriti ka zaštiti domaćih proizvođača i trgovaca, smanjenju administrativnih barijera u prometu robe i usluga i usklađivanju sa evropskim standardima – ocenio je Kostić.

Kada su u pitanju fondovi Evropske unije, Kostić je kazao da je potrebno obučiti kompanije iz Srbije kako bi razvili kapacitete za korišćenje sredstava iz raspoloživih fondova koji su nam otvoreni danom ulaska u EU.

foto: eib.org Generalni direktor „Delhaize Srbija“ i član UO Saveta stranih investitora Džon Kiricis istakao je da proces prilagođavanja donosi mnogo prednosti za Srbiju, čineći je atraktivnijem mestom za ulaganja. On je kazao da je u procesu prilagođavanja potrebno podići standarde lokalnih proizvođača i dobavljača, kako bi se ostvario veći izvoz na milionsko tržište EU.

– U tom pogledu potrebna je tešnja saradnja svih aktera, a strane kompanije koje posluju na tržištu Srbije su spremne da nastave da prenose svoja široka iskustva i znanja domaćim kompanijama – poručio je Kiricis.

Šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević istakla je da je ekonomsko upravljanje dobilo primarno mesto u pregovorima Srbije sa EU, pored vladavine prava i reforme državne uprave. Zbog toga smo, dodala je ona, svake godine u obavezi da izrađujemo Ekonomski program reformi koji obuhvata finansijske elemente, programiranje budžeta i strateške planove razvoja.