Fabrika „Hutchinson“ u Rumi počinje proizvodnju u januaru 2016. godine
| Izvor: eKapija

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i jedan od direktora francuske kompanije „Hutchinson“ Olivije Rejmond Andre Šato potpisali su juče ugovor o prenosu svojine nad građevinskim zemljištem, u industrijskoj zoni „Zapad“, u korist investitora, javlja zvanični sajt opštine.

Opština Ruma će investitoru iz Francuske ustupiti 7,8 hektara zemljišta na kome će „Hutchinson“ izgraditi proizvodni pogod od blizu 6.000 kvadratnih metara. Zemljište se daje besplatno na osnovu prethodno urađenog Elaborata o opravdanosti ustupanja građevinskog zemljišta.
baner1
„Hutchinson“ će u Rumi proizvoditi gumena creva za rashladne uređaje na automobilima i njima će snabdevati renomirane proizvođače poput „Mercedesa“, „Fiata“, „Suzukija“ i „Renoa“. U ovoj fabrici delova za autoindustriju posao će dobiti 200 nezaposlenih stanovnika iz Opštine Ruma.

– Radovi na fabrici su već počeli i vrlo brzo Ruma će dobiti 200 novih radnih mesta. Uglavnom su to obrazovni profili sa srednjom i osnovnom stručnom spremom, kojih u Rumi, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i ima najviše. Kako me je obavestio gospodin Šato prva zapošljavanja kreću već krajem ovog meseca, što je za građane naše opštine od izuzetnog značaja. Ovom investicijom nastaviće se trend smanjivanja broja nezaposlenih, što je, kako sam to već nekoliko puta ponovio, prioritet lokalne samouprave – izjavio je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

Prvi čovek Opštine Ruma je istakao i da su stigle bankarske garancije, na čemu je lokalna samouprava insistirala u, kako kaže, „tvrdim“ pregovorima sa francuskim investitorom. Bankarska garancija iznosi 40,5 miliona dinara.

Završetak radova na izgradnji fabrike je planiran za septembar, dok bi proizvodnja počela u januaru naredne godine. Olivije Rejmond Andre Šato je napomenuo da su kapaciteti u fabrikama u Poljskoj (pet fabrika sa više hiljada zaposlenih) popunjeni i da se „Hutchinson“ zbog sjajnog geostrateškog položaja naše zemlje, odlučio da ovde proširi svoju proizvodnju.

– „Hutchinson“ dolazi u Srbiji da bi ovde dugoročno poslovao. Mi ćemo izvoziti u Mađarsku, Nemačku, Italiju, Rusiju, snabdevati „Fiat“ u Srbiji. Procenili smo da je Srbija idealno mesto za ulaganje, jer pored geostrateškog položaja ima i kvalitetnu i kvalifikovanu radnu snagu. Radnici će prvo proći obuku u našim fabrikama u Poljskoj, tako da će početak proizvodnje dočekati potpuno spremno. Opština Ruma je sa druge strane pokazala neverovatnu spremnost da mi otvorimo naš pogon upravo u vašem gradu. Pohvalno je što Opština Ruma nudi mnogo pogodnosti i olakšica investitorima i mi ćemo se potruditi da kroz drugu fazu ovde zapravo zaposlimo 329 radnika – poručio je Šato.

Vrednost investicije u Rumi je procenjena na oko 7,3 mil EUR. Proizvodni pogon u Rumi će biti jedna vrsta izloga, koji će na dostojan način reprezentovati francuskog proizvođača, tvrde u „Hutchinson“-u.