Fabrika za preradu voća i povrća „Van Drunen farms“ iz Banatskog Karađorđeva unapredila proizvodnju i duplirala kapacitete
| Izvor: Novosti

Među malobrojnim izvoznicima iz naše zemlje na tržište Amerike već godinama se ističe mala firma „Van Drunen farms – Europa“ (VDFE) iz Banatskog Karađorđeva, koja je ove godine povećala kapacitet za 50% , prenose „Novosti“.

Zahvaljujući ovogodišnjoj investiciji od 800.000 EUR i uvođenju laserskih sistema za sortiranje, VDFE je unapredio proces proizvodnje i duplirao kapacitete.

Proizvodni pogon istoimene kompanije iz Čikaga, koju su krajem 19. veka osnovala braća, emigranti iz Holandije, i na američko tle preneli proizvodnju začinskog bilja, sa radom u Banatskom Karađorđevu startovao je 2004.

Za podizanje fabrike u Srbiji, američki biznismeni opredelili su se svojeveremeno najviše zbog naših komparativnih prednosti u odnosu na konkurenciju. Ovo ulaganje od 13 mil USD, i dalje je jedna od najvećih američkih investicija u našoj zemlji.

Osušeni specijaliteti, čija cena nije mala, najviše se koriste u razvijenim zemljama. Fabrika iz B. Karađorđeva svoju kompletnu godišnju proizvodnju od 3.000 tona voća i povrća plasira u izvoz. Više od 90% se izvozi na američko tržište, a ostatak u Veliku Britaniju, Nemačku, Švajcarsku, u poslednje vreme i Rusiju.

– Uglavnom su to jagode, maline i višnje, a od povrća prerađujemo superslatki kukuruz šećerac, grašak, zelenu boraniju, karfiol i brokoli. Oko 20% odnosi se na organske proizvode, a stalno nastojimo da ovaj procenat povećamo, jer je trend u svetu okretanje zdravoj hrani – naglašava Nenad Arsenov, generalni direktor VDFE.

Fabrika nema svoju primarnu proizvodnju, već sirovine nabavlja od kooperanata, kojih je, nažalost, najmanje iz Srbije. Od domaćih proizvođača uglavnom se otkupljuju višnja i malina, i to ne više od 20% ukupne produkcije. Voće se uglavnom uvozi iz Poljske, Grčke i Belgije, a povrće skoro isključivo iz Mađarske.

– Jagode nabavljamo čak u Poljskoj, a bili bismo najsrećniji kada bi se proizvodile i u fabriku stizale sa domaćih polja. U Srbiji, inače, imamo kvalitetno voće i povrće, recimo, breskve, ali nevolja je što kod proizvođača izostaje sistem standardizacije i kontrole – predočava Arsenov.

Problem se uglavnom javlja pri upotrebi pesticida, a dodatno ga opterećuje različita regulativa u SAD i Evropi.

– Reč je o izuzetno oseljivoj stvari. Svaki kontingent voća i povrća šaljemo na analizu u akreditovanu laboratoriju u Nemačkoj. Dobavljači, osim što sami ispunjavaju sve norme i standarde, dodatno su izloženi našoj i međunarodnoj kontroli. To treba da imaju u vidu potencijalni kooperanti iz Srbije, koji bi mogli da dobiju šansu da izvoze voće i povrće u SAD u značajnim količinama – kaže čelnik kompanije VDFE, čiji godišnji izvoz dostiže oko 6 mil EUR.

Fabrika VDFE prva je na ovim prostorima počela da se bavi preradom voća i povrća tehnikom liofilizacije. Reč je sušenju proizvoda iz smrznutog stanja koji kasnije pri upotrebi zadržavaju 100% nutritivne vrednosti.