Facebook će favorizovati stranice koje se brže učitavaju

Pregledanje Facebooka, kliktanje na linkove koji se prikazuju na News Feedu, pa ponovni povratak na Facebook, pa opet klik na link… poznata je priča koja, posebno na mobilnim telefonima, može ponekad da oduzme mnogo vremena zbog čekanja na dugo otvaranje web stranica.

No, u Facebooku su odlučili i to promene, barem koliko je u njihovoj moći.

U ovoj kompaniji su, naime, primetili da čak 40% korisnika nije spremno da sačeka duže od 3 sekunde na otvaranje spoljnog linka, pa otkazuju takvo sporo učitavanje i vraćaju se natrag na News Feed. Najnovije promene u algoritmima koji određuju šta će biti prikazano na News Feedu rangiraće stranice prema njihovom vremenu učitavanja. Ono će se računati prema prosečnoj brzini učitavanja stranica, ali će uzimati u obzir i vezu na kojoj se korisnik nalazi.

Ukoliko Facebook zaključi da bi za otvaranje nekog linka bilo potrebno previše vremena, ređe će ga prikazivati korisnicima ili će ga smeštati niže u News Feedu. Pri vrhu će, dakle, najčešće biti oni linkovi na čije otvaranje neće morati dugo da se čeka, naročito na mobilnim telefonima.