Farma Šurik invest jedinstvena na jugu Srbije – Mleko sa vlasinske visoravni puno lekovitih sastojaka
| Izvor: Jugmedia

Od zarađenog novca na gradilištima u Moskvi, Srđan Stanisavljević iz Predejana je na visoravani Vlasine u Crnoj Travi, na nadmorskoj visini od 1.360 metara oformio farmu ovaca, koza, krava i živine, najveću i jedinstvenu na jugu Srbije, odakle se, gotovo organski, sirevi, mleko, pavlaka, kačkavalj i surutka plasiraju u elitnim trgovinama širom Srbije.

– Naša vizija je da je organska hrana budućnost i u Srbiji i za ovaj posao nije bilo pogodnijeg mesta od Crne Trave gde nemoramo hranu za stoku da prskamo hemikalijama jer ovde nema nikakvih parazita – priča ekonomista Boban Mitić, direktor farme Šurik invest.

Farma u divljini sa objektima, pašnjacima, pšenicom, ražom, ovsem i drugim žitaricama prostire se na na oko 1.000 hektara. Okružena je gustom borovom šumom. Stoka je skoro devet meseci na ispaši na visini od preko 1.500 metara, gde zajedno sa travom unosi i lekovito bilje, poput kamilice, kantariona, žalfije ili majčine dušice, u kraju poznatom baš po lekovitom bilju.

– Zbog toga kažemo da su naši proizvodi i lekoviti – objašnjava Mitić, koji je napustio posao u Rusiji da bi se posvetio farmi na Vlasini.

Predejančani su 2013. godine kupili ovu, tada zapuštenu, farmu od leskovačkog Mesokombinata, gde su zatekli samo par goveda. Sada uzgajajau 650 koza rase alpina, najveće stado koza u Srbiji, 1.200 ovaca – pirotske oplemenjene i sjeničke, 70 krava simentalki i 2.500 kokošaka.

Podigli su svoju mlekaru i dve hladnjače, a o stadu i proizvodnji brine 35 radnika iz Crne Trave, ali iz Vlasotinca, Predejana, pa i iz Niša.

– Naš krajni cilj je dobijanje sertifikata organske hrane jer od naredne godine ćemo izbaciti veštačko đubrivo i polja žitarica đubriti stajskim. Cilj je takođe izvoz u Rusiju, no oba puta su naporna i dugačka, budući da finansijski još nismo ni na pozitivnoj nuli. Rizičan je i težak ovo posao, bez subvencija države, koje su redovne, ne bismo mogli preživeti – priča Mitić.

Uprkos poteškoćama, Stanisavljević i Mitić se nisu zaustavili samo na farmi već se prošle godine zasadli na Vlasini 16.000 stabala pitome borvnice, pored kojih inače rastu i one divlje, s obzirom da je ovo područje poznato i po ukusima ovog voća.