Finansijski revizor gaji borovnice na Ubu – Unosan posao na Islandu zamenila radom na očevini
| Izvor: Blic

Slađana Vuković (36) bila je finansijski revizor na Islandu, imala je dobro plaćen posao, a onda se vratila u rodni Lončanik kod Uba, gde je podigla plantažu borovnica i pokazala da život na selu u Srbiji ima budućnost.

Inženjerski i savremeno, pod konac je raspoređeno 5.200 grmova borovnice na dva hektara Slađanine očevine. Poslovnoj avanturi u zavičaju prethodila je decenija života na Islandu, gde je završila studije računovodstva i revizije, oformila porodicu i radila u velikoj revizorskoj kući. Onda je firma njenog supruga Ivara Untorsona otvorila predstavništvo u Srbiji, preselili su se u Beograd i Slađana je očekivala da će joj evropska diploma i znanje omogućiti pronalazak posla u struci. Ali nije bilo tako.

– Nije mi žao što do radnog mesta nisam došla na način na koji se, nažalost, u Srbiji najpre dolazi. Odlučila sam se da budem seljak, dobro sam se raspitala o svemu, novac uložila u analizu zemlje, nabavila holandske sadnice, plantažu opremila sistemom za navodnjavanje i zaštitnom mrežom. Najpre sam sve sama finansirala, a kasnije sam koristila i subvencije. Uloženo će mi se vratiti za četiri godine, a borovnica rađa i do 30 godina – priča Slađana.

Kompletan rod biće, bez otkupljivača i nakupaca, izvezen u Holandiju i Englesku.

– Nas više borovničara uspelo je da se udruži i da tako nastupimo na stranom tržištu s većim količinama – napominje Slađana.

Do njene plantaže nema asfalta, a struja je loša.

– Poljoprivreda u Srbiji ima perspektivu, ali država mora da obezbedi bar osnovne stvari poput puta i struje da bi na selu neko ostao. Kad toga nema, nije ni čudo što sam imala problem da nađem berače, iako sam sat plaćala 170 dinara. Islanđani otimaju od prirode, a mi imamo plodnu zemlju, ali je ne iskorišćavamo – kaže Slađana.

Njen otac Dragivoj priča da je u početku bio protiv njenog povratka na zemlju.

– Smatrao sam da ovo košta mnogo muke i novca, da će pogrešiti… Sada vidim koliko je ovo izuzetno. Ponosan sam – kaže on.

Suprug oduševljen Srbijom

Suprug Ivar, kako kaže Slađana, odlično se snašao i prilagodio Srbiji od prvog dana, oduševljen je ženinim rodnim selom i klimom, pa iako informatičar u Beogradu, svaki trenutak koristi da dođe u Lončanik. Ivar i Slađana imaju dve ćerke – Saru Kristin (7) i Anu Milan (4).