Firme će hladnim vazduhom sprečavati radnike da dremaju na poslu

Japanski radnici uskoro više neće moći da se previše opuste na poslu pošto novi tehnološki sistem može da detektuje „spavače“ i usmeri na njih hladan vazduh.

Proizvođač klima-uređaja Daikin i gigant elektronske industrije NEC saopštili su da su počeli da testiraju sistem koji prati pokrete očnih kapaka zaposlenih preko kamere postavljene na kompjuter.

Računar automatski spušta temperaturu u prostoriji ukoliko detektuje dremanje za radnim stolovima.

– Nadamo se da će ovaj sistem biti komercijalizovan 2020. godine – rekao je portparol Daikina i dodao da su testovi počeli ovog meseca.

U ovom sistemu kombinuje se Daikinova tehnologija za automatsko podešavanje temperature i NEC-ova za prepoznavanje lica da bi se uočili pokreti očnih kapaka koji ukazuju na pospanost.

Sistem je razvijen posle izrade inicijalne studije o tome na koji način kompanije mogu na najbolji način da održe budnost radnika.

Stručnjaci su eksperimentisali sa spuštanjem temperature za nekoliko stepeni, povećavanjem intenziteta osvetljenja i raspršavanjem određenih mirisa dok su učesnici testova rešavali jednostavne matematičke zadatke u periodu od jednog časa.

Kompanije u zajedničkom saopštenju navode da snižavanje temperature daje dobre rezultate kada se pojave prvi znaci pospanosti.

Daikin se nada da će na kraju razviti klima-uređaje koji će moći da usmere hladan vazduh na konkretnog uspavanog radnika.